Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zeleninové placky | recept

Zeleninové placky | recept. Máte rádi bramborák, ale bývá vám po něm těžko? Vyzkoušejte následující recept na zeleninové placky. Základ je podobný jako právě na oblíbené bramboráky, ale díky tomu, že jsou tyto placky pečené takřka na sucho a větší část brambor je nahrazena zeleninou, je jejich kalorická hodnota výrazně menší a tím jsou i stravitelnější. Určitě je pak můžete zařadit do jídelníčku při dietě. Kromě brambor pak použijeme cuketu, mrkev a hrášek. Klasickou hladkou mouku pak nahradíme špaldovou moukou, čímž je nutričně také obohatíme. 

Co je potřeba

Co budeme potřebovat

  • 4 brambory
  • 1/2 kg cukety
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 2 vejce
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • sůl, pepř, majoránku, mletou papriku, sušenou bazalku na dochucení
  • 1-2 lžíce slunečnicového oleje
1

V prvním kroku si oloupeme brambory, cuketu i mrkev. Všechno omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do hlubší mísy. Poté přes sítko nebo cedník promačkáme, aby se uvolnila větší část tekutiny. Tu pak slijeme. Směs osolíme a opepříme.

2

Následně rozklepneme vejce a lehce je prošleháme, můžeme přidat lžíci mléka. Vaječnou směs nalijeme do mísy k ostatním ingrediencím. Důkladně promícháme.

3

Dále zahustíme špaldovou moukou, která je zdravější variantou klasické pšeničné, pokud použijete celozrnnou variantu, musíte počítat s výraznější chutí, která se může někomu zdát mírně hořká. Ideální je proto zvolit vyvážený poměr celozrnné a klasické hladké mouky. Přisypeme hrášek a promícháme.

4

Majoránku opereme a nasekáme nadrobno, lze však použít i sušenou. Poté ji zapracujeme spolu se špetkou bazalky a mleté papriky do směsi na placky, podle chuti dosolíme a opepříme. Olej nalijeme do hrníčku a pomocí mašlovačky potřeme pánev, kterou předtím rozpálíme. Sběračkou tvoříme na pánvi placky, rozetřeme je do tenka, aby vznikl o něco silnější plát než na palačinky, ale zase ne příliš silný, aby se ingredience řádně propekly.

5

Jakmile placky zezlátnou, otočíme je opatrně na druhou stranu a proces opakujeme. Olejem pánev potíráme asi po každé druhé placce, záleží i na přilnavosti pánve. Hotové placky pokládáme na talíř pokrytý papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk. Placky uchováváme v teple, podáváme s meltou nebo bílou kávou

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články