Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit barevnou masovou směs s okurkou | recept

Jak připravit barevnou masovou směs s okurkou | recept. Kdo z vás si pamatuje Obrazové kuchařky Panoramy? Ve třetím souboru těchto sešitových receptů je uveden postup na přípravu jídla s názvem Barevná směs. Doma jsme pokrm přejmenovali na maso s okurkou a patří k našim favoritům. Jídlo je velmi jednoduché a s přibývajícími léty jsem si jej ještě dále zjednodušila. Uvádím originální i mnou upravený předpis.

Co je potřeba

Přepis původního receptu:

  • 100 g vepřové kýty
  • 100 g kuřecích prsou
  • asi polovina salátové okurky
  • šálek sterilovaných žampionů
  • 1/2 lžičky chilli nebo pálivé papriky
  • špetka drceného kmínu
  • špetka Glutasolu
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžíce octa

Na obalení masa:

  • 1 bílek
  • 1/2 lžičky Solamylu
  • voda nebo alkohol na rozředění

 

1

Maso i okurku nakrájejte na stejně velké kostičky a obalte ve směsi Solamylu, bílku a vody (alkoholu). 

2

Na prudkém ohni osmažte maso, jakmile zbělá přidejte koření, okurku a žampiony. Směs míchejte ještě asi 5 minut. Před dokončením přidejte cukr a dochuťte octem a Glutasolem.

3

Takto připravený pokrm není suchý, ale je také téměř bez šťávy. Proto jsem si vypůjčila omáčku z jiného výborného receptu na Pekingské zelí s bůčkem. Omáčku připravuji z 1/8 l vody, 1,5 lžíce sojové omáčky, 1,5 lžičky cukru, 1,5 lžičky škrobu a 1,5 lžíce octa. Vše dohromady prošlehejte.

4

Moje úprava tohoto receptu staví do popředí salátovou okurku a vynechává obalení masa, žampiony a kontroverzní Glutasol. Postup je následující - v horkém oleji prudce osmažím maso s chilli a drceným kmínem (hodně), přidám nakrájenou okurku (ještě víc). Když okurka zkřehne, přiliji omáčku a rychle promíchám. Jakmile zhoustne, odstavím a ihned podávám. Nejlepší příloha je rýže.

V případě, že vařím pouze pro sebe, dělám vegetariánskou verzi a vynechávám maso. Ano, pak je to v podstatě teplá okurka v omáčce s rýží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.