Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bylinkovo-tvarohové pomazánky | recepty

Bylinkovo-tvarohové pomazánky | recept. Tvarohové pomazánky patří k evergreenům (nejen) letních večeří. Každý zná tu svou osvědčenou, ale jistě mi dáte za pravdu, že změna občas neuškodí. Můžete se tedy inspirovat mými tipy na tvarohové pomazánky s bylinkami. První pomazánka je doplněná pažitkou, která dodá tvarohu na štiplavosti. Druhou pomazánku jsem pak překřtila na „řeckou“ a to kvůli kombinaci bylinek, balkánského sýra a oliv.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na pažitkovou pomazánku:

  • 1 měkký polotučný tvaroh (ideálně ten ve vaničce)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička krupicového cukru
  • svazek pažitky (dle chuti)
  • sůl a pepř na dochucení

Na „řeckou“ tvarohovou pomazánku si přichystejte:

  • 1 měkký polotučný tvaroh (ideálně ten ve vaničce)
  • asi 2 lžíce mléka na rozředění
  • 50 g balkánského sýra
  • trocha čerstvého rozmarýnu a oregana
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička krupicového cukru
  • hrst oliv na dozdobení
1

Pažitková pomazánka | recept

První tvarohovou pomazánku připravíme tak, že si nejprve ve středně velké misce smícháme tvaroh s jogurtem. Přidáme lžičku cukru, která je možná trochu překvapivou ingrediencí, ale snadno tak zjemníte celkové chuťové vyznění pomazánky.

2

Pažitku omyjte a nasekejte nadrobno. Většinu pažitky přidejte k tvarohovému základu, přisypte sůl, pepř a všechno řádně promíchejte. Případně prošlehejte, pokud chcete dosáhnout naprosto hladké konzistence. Pomazánku uschovejte v chladu nebo ihned podávejte, zbylou pažitkou pomazánku dozdobte. S čerstvým chlebem se po ní jen zapráší.

3

„Řecká“ tvarohová pomazánka | recept

Příprava „řecké“ tvarohové pomazánky začíná podobně, tvaroh rozmícháme s trochou mléka. Balkánský sýr rozdrobíme na co nejmenší kousky a utřeme ho spolu s tvarohem.

4

Rozmarýn i oregano propereme a nasekáme nadrobno. Přisypeme spolu s cukrem, solí a pepřem k tvarohovému základu a vše opět důkladně promícháme. Olivy nakrájíme na kolečka. Osobně mám radši zelené olivy, ale pokud preferujete černé, tak použijte je, barevná kombinace pak bude dokonce efektnější. Pomazánku mažeme na pečivo a ozdobíme kolečky oliv.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články