Jak připravit omáčku z avokáda s jarní cibulkou na těstoviny | recept
18. Červenec 2016
Omáčka na těstoviny z avokáda | recept. V létě není chuť trávit čas v kuchyni u sporáku při nějakém složitějším vaření. Dáváme přednost pokrmům lehkým, nenáročným na čas přípravy. Takovou klasikou jsou těstoviny. A těstoviny chutnají nejlépe s nějakou jednoduchou omáčkou. Co takhle zkusit netradiční omáčku z avokáda? Máte-li rádi experimenty a chuť zkoušet něco nového, dnešní recept je právě pro Vás.
Co je potřeba
- 2 avokáda
- 1–2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- šťáva z poloviny citronu
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 125 ml vody z vařených těstovin (1/2 snídaňového hrnku)
1
Vše začíná nákupem avokáda. Avokádo je u nás poměrně nedoceněné a málokdo ví, jak vlastně zralé avokádo vypadá. Nedozrálé avokádo doma dojde za několik dní, s přezrálým se nedá už nic dělat. Správně zralé avokádo není na pohmat tvrdé, ale měkké a pružné. Přezrálé je kašovité. Zralé zelené avokádo má tmavé skvrny na slupce. Avokádo, hodící se pro okamžitou spotřebu, nabízí jeden obchodní řetězec (balené a označené). Dužnina nezralého avokáda je zelená, zralé má světlou barvu dožluta. Plod s hnědými skvrnami uvnitř nebo s hnědou dužinou vyhoďte. Zralé avokádo má máslovou konzistenci s lehce oříškovou chutí (tvrdí znalci, já oříškovou chuť necítím).
2
Avokádo v ideální zralosti rozpůlíme a vyjmeme kulatou pecku. Pecku nevyhazujte a zkuste si z ní podle následujícího návodu vypěstovat pokojovou rostlinku – Jak vypěstovat avokádo z pecky. Jarní cibulku pokrájejte na menší kousky a kousek zelené natě si nechte na ozdobu hotového jídla na talíři. Česnek oloupejte a vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Ze šťávy nezapomeňte odstranit pecky.
3
Všechny připravené suroviny dejte do vhodné nádoby a rozmixujte na hladkou kaši. Olivový olej přilévejte opatrně, aby omáčka nebyla moc řídká. Omáčka má těstoviny stejnoměrně obalit, nesmějí v ní plavat. Počítejte také s tím, že se přidává voda, v níž se vařily těstoviny. Omáčku si můžete dosolit nebo dále dokořenit podle chuti, tento recept je základní.
Související články
Další zajímavé články
Kopřivové pesto | recept. Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku a sýra. Slouží k ochucení těstovin nebo salátů. Pesto lz…
Špagety s omáčkou z vlašských ořechů | recept. Potřebujete levně a rychle uvařit? Není vhodnější polotovar než těstoviny. Z těstovin se dá uvařit za p…
Těstoviny s rajčaty a tvarohem | recept. Špagety se dají připravit na tisíc způsobů. Zpravidla nejchutnější jsou v jednoduché, na čas a suroviny ne…
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená bazalková omáčka, která pochází z oblasti Ligurie v severní Itálii. Alla genovese odkazuje na město Janov (Ge…
Chřestový salát s vejci | recept. Chřest je sezonní lahůdkovou zeleninou. Jeho sezona je zhruba od poloviny května do konce června. Chřest je u nás po…
Diskuze k článku