Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit omáčku z avokáda s jarní cibulkou na těstoviny | recept

Omáčka na těstoviny z avokáda | recept. V létě není chuť trávit čas v kuchyni u sporáku při nějakém složitějším vaření. Dáváme přednost pokrmům lehkým, nenáročným na čas přípravy. Takovou klasikou jsou těstoviny. A těstoviny chutnají nejlépe s nějakou jednoduchou omáčkou. Co takhle zkusit netradiční omáčku z avokáda? Máte-li rádi experimenty a chuť zkoušet něco nového, dnešní recept je právě pro Vás.

Co je potřeba

- 2 avokáda
- 1–2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- šťáva z poloviny citronu
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 125 ml vody z vařených těstovin (1/2 snídaňového hrnku)

1
Vše začíná nákupem avokáda. Avokádo je u nás poměrně nedoceněné a málokdo ví, jak vlastně zralé avokádo vypadá. Nedozrálé avokádo doma dojde za několik dní, s přezrálým se nedá už nic dělat. Správně zralé avokádo není na pohmat tvrdé, ale měkké a pružné. Přezrálé je kašovité. Zralé zelené avokádo má tmavé skvrny na slupce. Avokádo, hodící se pro okamžitou spotřebu, nabízí jeden obchodní řetězec (balené a označené). Dužnina nezralého avokáda je zelená, zralé má světlou barvu dožluta. Plod s hnědými skvrnami uvnitř nebo s hnědou dužinou vyhoďte. Zralé avokádo má máslovou konzistenci s lehce oříškovou chutí (tvrdí znalci, já oříškovou chuť necítím).
2
Avokádo v ideální zralosti rozpůlíme a vyjmeme kulatou pecku. Pecku nevyhazujte a zkuste si z ní podle následujícího návodu vypěstovat pokojovou rostlinku – Jak vypěstovat avokádo z pecky. Jarní cibulku pokrájejte na menší kousky a kousek zelené natě si nechte na ozdobu hotového jídla na talíři. Česnek oloupejte a vymačkejte šťávu z poloviny citronu. Ze šťávy nezapomeňte odstranit pecky.
3
Všechny připravené suroviny dejte do vhodné nádoby a rozmixujte na hladkou kaši. Olivový olej přilévejte opatrně, aby omáčka nebyla moc řídká. Omáčka má těstoviny stejnoměrně obalit, nesmějí v ní plavat. Počítejte také s tím, že se přidává voda, v níž se vařily těstoviny. Omáčku si můžete dosolit nebo dále dokořenit podle chuti, tento recept je základní.
4
Na talíři hotovou avokádovou omáčku podáváme podle druhu použitých těstovin. Na špagetách nahoře, u tortellin vedle. Zdobíme natí ze zelené cibulky. Přeji dobré chutnání.
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Kopřivové pesto | recept. Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku a sýra. Slouží k ochucení těstovin nebo salátů. Pesto lz…
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená bazalková omáčka, která pochází z oblasti Ligurie v severní Itálii. Alla genovese odkazuje na město Janov (Ge…