Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit palačinky ala španělské Canelones | recept

Palačinky se špenátem a rajskou omáčkou | recept. Canelones jsou tradiční španělské těstoviny mající tvar tuby, které se plní různými náplněmi, polévají omáčkou a zapékají v troubě. Tyto speciální těstoviny jsou běžně k dostání v našich obchodech, stačí je jen předvařit a naplnit. Místo těstovin lze však použít i palačinky, a právě ty si dneska připravíme podle receptu mého přítele z Uruguaye. Pojďte si vyzkoušet připravit tyto vynikající palačinky na španělský způsob.

Co je potřeba

Na 12 kusů palačinek:
- 1 šálek mouky
- 1 šálek mléka (lze použít rostlinné mléko – ovesné, rýžové, sójové apod. nebo voda)
- 2 lžíce oleje
- 1 vejce
- špetka mořské soli
- olej na smažení

Na náplň:
- 1 balíček sekaného špenátu
- 1 cibule
- 1 malá červená paprika
- 2 lžíce zeleného hrášku
- 2 lžíce mražené či sterilované kukuřice
- 2 střední žampióny
- 2 lžíce oleje
- špetka mořské soli
- čerstvě mletý pepř

Na omáčku:
- 500 ml rajského protlaku
- 1 cibule
- zelená paprika (nemusí být)
- 1 lžíce oleje

Volitelné:
- strouhaný sýr či tofu na posypání

1
Nejdříve si připravíme palačinky. V míse smícháme mouku se solí, v hrníčku mléko, olej a vejce. Tekuté přísady nalejeme do mísy s moukou a důkladně promícháme. Pokud by bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka či vody. Vhodnou pánev potřeme olejem, necháme rozehřát a smažíme palačinky.
2
Na náplň nakrájíme cibuli a žampióny na proužky, papriku na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, zpěníme cibuli, přidáme papriku, houby a orestujeme. Následně přidáme špenát, pepř a sůl. Vše promícháme a dusíme do měkka. Nakonec vmícháme hrášek a kukuřici.
3
V dalším kroku si připravíme rajskou omáčku na zalití palačinek. Na oleji orestujeme cibuli a zelenou papriku. K orestované směsi přidáme rajský protlak či domácí omáčku připravenou přímo z čerstvých rajčat. Chcete-li, můžete také použít některou z běžně dostupných hotových rajčatových omáček.
4
Troubu si předehřejeme asi na 150 °C. Palačinky naplníme špenátovou směsí, zarolujeme a poklademe do vymaštěné zapékací nádoby. Povrch palačinek zalejeme rajskou omáčkou, můžeme posypat strouhaným sýrem či tofu a přibližně 10 až 15 minut zapečeme v troubě. Můžeme servírovat. Přeji dobrou chuť.
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Mangold | recepty. Mangold je u nás méně známá zelenina, která se pomalu vrací do venkovských zahrádek. Je totiž nejen k jídlu, ale její velké dek…