Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct měkké marokánky | recept

Marokánky | recept. Marokánky, jak už název napovídá, dorazily na naše sváteční stoly z arabského světa, ale brzy se staly oblíbeným vánočním cukrovím. Naše marokánky s kandovaným ovocem jsou hned měkké a velmi jednoduché na výrobu. Recept na marokánky krok za krokem čtěte níže.

Co je potřeba

Suroviny na marokánky (cca 60 ks):

  • 1,5 dl mléka
  • 10 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg medu
  • 25 dkg směs loupaných mandlí a ořechů
  • 25 dkg směs kandovaného ovoce a rozinek
  • 8 dkg hladké mouky
1

Marokánky – jak začít?

Směs kandovaného ovoce a rozinek nakrájíme nadrobno, přidáme nasekané ořechy a mandle a dobře promícháme. Mléko, cukr, máslo a med přivedeme do varu, přidáme směs ořechů a ovoce a sundáme z ohně. Úplně nakonec vmícháme po částech mouku a dáváme si pozor, aby se nám nevytvořily hrudky.

2

Tři velké plechy marokánků

Mezitím rozpálíme troubu na 150 °C a vyložíme plechy pečicím papírem. Z uvedené dávky vznikne asi 60 kousků marokánků, takže doporučuji připravit si tři velké plechy. Těsto nabíráme lžící a tvoříme z něj malé placičky, mezi kterými necháváme mírné rozestupy.

3

Pečení marokánků

Pečeme asi 12 minut dozlatova. Plech s marokánkami poté vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout a hotové marokánky oddělujeme od pečicího papíru nejlépe dlouhým plochým nožem. Po úplném vychladnutí uložíme do krabice vystlané alobalem.

4

Gratuluji, marokánky jsou hotové. Dobrou chuť!

Hotové marokánky můžeme jednou stranou namočit do rozehřáté čokolády. Kdo má rád, může je na závěr posypat kokosem.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct florentinky | recept
Vánoční cukroví jménem florentinky k nám nejspíše dorazilo ze slunné Itálie. Vzhledově jsou florentinky podobné marokánkám, ale liší se použitými ingr…
Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.