Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct měkké marokánky | recept

Marokánky | recept. Marokánky, jak už název napovídá, dorazily na naše sváteční stoly z arabského světa, ale brzy se staly oblíbeným vánočním cukrovím. Naše marokánky s kandovaným ovocem jsou hned měkké a velmi jednoduché na výrobu. Recept na marokánky krok za krokem čtěte níže.

Co je potřeba

Suroviny na marokánky (cca 60 ks):

  • 1,5 dl mléka
  • 10 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 5 dkg medu
  • 25 dkg směs loupaných mandlí a ořechů
  • 25 dkg směs kandovaného ovoce a rozinek
  • 8 dkg hladké mouky
1

Marokánky – jak začít?

Směs kandovaného ovoce a rozinek nakrájíme nadrobno, přidáme nasekané ořechy a mandle a dobře promícháme. Mléko, cukr, máslo a med přivedeme do varu, přidáme směs ořechů a ovoce a sundáme z ohně. Úplně nakonec vmícháme po částech mouku a dáváme si pozor, aby se nám nevytvořily hrudky.

2

Tři velké plechy marokánků

Mezitím rozpálíme troubu na 150 °C a vyložíme plechy pečicím papírem. Z uvedené dávky vznikne asi 60 kousků marokánků, takže doporučuji připravit si tři velké plechy. Těsto nabíráme lžící a tvoříme z něj malé placičky, mezi kterými necháváme mírné rozestupy.

3

Pečení marokánků

Pečeme asi 12 minut dozlatova. Plech s marokánkami poté vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout a hotové marokánky oddělujeme od pečicího papíru nejlépe dlouhým plochým nožem. Po úplném vychladnutí uložíme do krabice vystlané alobalem.

4

Gratuluji, marokánky jsou hotové. Dobrou chuť!

Hotové marokánky můžeme jednou stranou namočit do rozehřáté čokolády. Kdo má rád, může je na závěr posypat kokosem.

Autor: notburga | Zobrazit autorská práva

Foto receptu na marokánky: Jana Šrámčíková

Hodnocení

To je věc názoru, každý má rád něco jiného. Nám zase chutnají tyto, protože nejsou tvrdé ani po několika dnech a vynikne v nich hodně měkké kandované ovoce

To je věc názoru, každý má rád něco jiného. Nám zase chutnají tyto, protože nejsou tvrdé ani po několika dnech a vynikne v nich hodně měkké kandované ovoce

K. Pozlerová (neověřeno) | Út, 01/12/2016 - 02:39

Děkuji za zaslanou kuchařku. Recepty jsou výborné. Velikou radost mám z receptu na marokánky. Je mi už 70 roků a jako dítě jsem si je kupovala v Potravinách a měla jsem je velice ráda. Jedna stála 1 Kčs. Určitě je zkusím upéci a tuto pěknou kuchařku přepošlu svým dcerám, dospělým vnučkám i kamarádkám. K. Pozlerová

pojafN (neověřeno) | Pá, 12/18/2015 - 12:47

ve srovnání s marokánkami od Brýdové nebo Kluků v akci mi to přijde jako nebe a dudy - sice měkké, ale je to na škodu, nekřoupou, moc mouky, jsou přeslazené - a žádnou ozdobu na vánočním stole neudělají

Další zajímavé články

Vánoční cukroví jménem florentinky k nám nejspíše dorazilo ze slunné Itálie. Vzhledově jsou florentinky podobné marokánkám, ale liší se použitými ingr…
Kytičky s krokantem | recept. K vánočním svátkům, alespoň podle mého názoru, neodmyslitelně patří kandované ovoce. Jeho nejčastější podobou jsou malé…
Pařížské rohlíčky | recept. Pařížské rohlíčky by neměly chybět na žádném svátečním stole. Díky kombinaci křehkého oříškového těsta, jemného krému a la…