Marokánky | recept. Marokánky, jak už název napovídá, dorazily na naše sváteční stoly z arabského světa, ale brzy se staly oblíbeným vánočním cukrovím. Naše marokánky s kandovaným ovocem jsou hned měkké a velmi jednoduché na výrobu. Recept na marokánky krok za krokem čtěte níže.
Co je potřeba
Suroviny na marokánky (cca 60 ks):
1,5 dl mléka
10 dkg másla
15 dkg cukru
5 dkg medu
25 dkg směs loupaných mandlí a ořechů
25 dkg směs kandovaného ovoce a rozinek
8 dkg hladké mouky
1
Marokánky – jak začít?
Směs kandovaného ovoce a rozinek nakrájíme nadrobno, přidáme nasekané ořechy a mandle a dobře promícháme. Mléko, cukr, máslo a med přivedeme do varu, přidáme směs ořechů a ovoce a sundáme z ohně. Úplně nakonec vmícháme po částech mouku a dáváme si pozor, aby se nám nevytvořily hrudky.
2
Tři velké plechy marokánků
Mezitím rozpálíme troubu na 150 °C a vyložíme plechy pečicím papírem. Z uvedené dávky vznikne asi 60 kousků marokánků, takže doporučuji připravit si tři velké plechy. Těsto nabíráme lžící a tvoříme z něj malé placičky, mezi kterými necháváme mírné rozestupy.
3
Pečení marokánků
Pečeme asi 12 minut dozlatova. Plech s marokánkami poté vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout a hotové marokánky oddělujeme od pečicího papíru nejlépe dlouhým plochým nožem. Po úplném vychladnutí uložíme do krabice vystlané alobalem.
4
Gratuluji, marokánky jsou hotové. Dobrou chuť!
Hotové marokánky můžeme jednou stranou namočit do rozehřáté čokolády. Kdo má rád, může je na závěr posypat kokosem.
Vánoční cukroví jménem florentinky k nám nejspíše dorazilo ze slunné Itálie. Vzhledově jsou florentinky podobné marokánkám, ale liší se použitými ingr…
Diskuze k článku