Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit smažené rybí filé s černými houbami | recept

07. Únor 2020

Smažené rybí filé s černými houbami | recept. Recept je volně inspirován čínskou kuchyní. Mezi ingrediencemi jsou černé houby, které jsou v čínské kuchyni velmi oblíbené. Dostanou se sušené koupit v obchodech. Snadno si ji ale můžete přinést z vycházky v přírodě. Houba se jmenuje Boltcovitka bezová (Jidášovo ucho) a je častá na dřevě černého bezu. Roste celoročně. Houba má léčivé účinky a snadno se suší, můžete ji mít v zásobě. Sušené houbičky musíte před použitím několik hodin máčet ve vodě. Nabobtnají a budou vypadat jako čerstvé. Na doprovodné fotografii je také původně sušená.

Co je potřeba

  • 500 g rybího filé (treska)
  • 3 jarní cibulky
  • hrst černých hub
  • 2 vaječné bílky
  • 1 lžíce Solamylu nebo Maizeny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • špetka mletého pepře
  • sůl
  • olej na smažení
  • trochu vývaru
  • 100 ml dezertního vína
  • špetka cukru
  • špetka instantního droždí (místo glutasolu)
1

Rybí filé nebo filety pokrájejte na menší kousky. Předem odstraňte případné kosti. V misce metličkou prošlehejte bílky se škrobem a rybu ve směsi obalte. Lžičku škrobu dejte stranou na zahuštění pokrmu.

2

Obalené kousky vkládejte na pánev do rozpáleného oleje a opečte rychle z obou stran. Ryba by měla zůstat bílá. Kousky po upečení odložte stranou a připravte si ostatní potřebné ingredience.

3

Jarní cibulku i s natí a malou cibuli nakrájejte. Namočené houby přeceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a pokrájejte je na kousky stejně velké jako cibuli.

4

Na pánvi rozehřejte olej a přidejte všechnu zeleninu a houby. Zalijte vývarem, dezertním vínem, přidejte cukr, sůl a mletý pepř. Krátce duste, zelenina musí být křehká, nerozvařená (na skus). 

5

K poloměkké zelenině do pánve vložte opečené kousky ryby, zlehka promíchejte a zahustěte lžičkou škrobu rozmíchaným v malém množství vývaru. Pro zvýraznění chuti přidejte instantní droždí, (nahrazuje se jím glutasol),  avšak můžete ho klidně vynechat, chcete-li. Minutu povařte a servírujte. Vhodnou přílohou je různě upravená rýže.

  • Sbírejte jen houby, které dobře znáte!
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.