Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí ochucený turecký med | recept na turecký med v oplatce

Domácí ochucený turecký med | recept na turecký med v oplatce. Recept na tuto cukrovinku byl poprvé otištěn v knize Dobroty z medu, vydané v roce 1931, pod názvem nugát. Mně chutí připomíná pouťovou cukrovinku – turecký med v oplatce. Je to sladkost, která vydrží dobře uskladněná poměrně dlouhou dobu. Oplatky lepené tureckým medem můžete nakrájet na malé čtverečky, nazdobit čokoládou a servírovat jako druh vánočního cukroví. Následující plněné oplatky chutnají především dětem.

Co je potřeba

  • 280 g moučkového cukru
  • 4 bílky
  • 3 polévkové lžíce horkého medu
  • 220 g nahrubo sekaných vlašských ořechů (mandlí, lískových oříšků apod.)
  • neplněné oplatky
  • vanilkový extrakt (podle možností)
1

Začněte tím, že ze čtyř vajec oddělíte bílky a žloutky. Žloutky zalijte trochou oleje, skleničku přetáhněte potravinářskou folií a uložte do chladu. Můžete je využít později na pečení nebo vaření.

2

Bílky dejte do vhodné nádoby ke šlehání. Budou se šlehat ve vodní lázni, proto vyberte vhodné nádobí. K bílkům přidejte odvážený moučkový cukr a ručně či pomocí kuchyňské techniky je ušlehejte do zhoustnutí.

3

Tekutý med ve vodní lázni ohřejte, musí být horký. Nádobu se sněhem vložte do většího hrnce s vařící vodou, tenkým pramínkem do sněhu lijte horký med a šlehejte. Směs začne postupně houstnout.

4

Až bude směs hustá a lesklá, přidejte hrubě pokrájené ořechy a vanilkový extrakt nebo vanilku. Vanilka je v současnosti velmi drahá, proto ji klidně vynechte. Vlašské ořechy mají silnou a výraznou chuť, bez vanilky se obejdou. K mandlím nebo lískovým oříškům místo vanilky můžete přidat vanilinový cukr. Hmotu s ořechy ještě chvilku míchejte, těsto zhoustne a při míchání se za ním tvoří široká „cestička“. Pak ho teprve odstavte.

5

Cukrovou hmotu nechte téměř vychladnout, občas ji promíchejte. Pak ji rozetřete na dortové oplatky. Na potřenou oplatku přitiskněte další a zatěžkejte ji třeba několika plechy na pečení. Nechte několik hodin, nejlépe přes noc, ztuhnout.

6

Ztuhlý turecký med v oplatce nakrájejte na řezy požadované velikosti. Musíte mít opravdu ostrý nůž, aby se oplatky nelámaly. Okraje můžete máčet v čokoládě. Menší kousky uchovávejte v uzavřené dóze nebo plechovce, větší zabalte do celofánu. Uskladněte v suchu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.