Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct badyánové cukroví s pomerančovou polevou | recept

Badyánové cukroví | recept. Badyánové cukroví je netradiční a překvapí vás svojí neobvyklou, avšak zajímavou kořeněnou chutí. Aby se správně rozvinula chuť badyánu, je nutná trochu delší doba k rozležení. Nechte upečené kousky cukroví ležet v krabici při pokojové teplotě minimálně 14 dní. Teprve po této době badyánové cukroví promazávejte. Chuť koření, povidel a pomeranče je neotřelá a výborná. Badyánové cukroví si určitě zamilujete.

Co je potřeba

na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla nebo Hery
  • 1 kávová lžička mletého badyánu

na náplň:

  • povidla

na polevu:

  • 1 vaječný bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička šťávy z citronu
  • pomerančová kůra z bio pomeranče
1

V první řadě si z hladké mouky, moučkového cukru, másla a kávové lžičky mletého badyánu vypracujeme vláčné těsto. V těstu opravdu není obsaženo žádné vejce, v rozpisu surovin nedošlo k chybě. Hotové těsto necháme hodinu odležet.

2

Dostatečně odleželé těsto vyválíme na přibližnou tloušťku 2 mm a tvořítkem vykrajujeme zvolené tvary. Ty opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 7 minut.

3

Upečené badyánové cukroví slepujeme švestkovými povidly, která můžeme navíc ochutit rumem nebo perníkovým kořením, máte-li chuť. Následně slepené cukroví polijeme pomerančovo-bílkovou polevou, kterou si nyní připravíme.

4

Příprava pomerančovo-bílkové polevy: na polevu utřeme v misce 1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 kávovou lžičku šťávy z citronu a 2 kávové lžičky velmi jemně strouhané pomerančové kůry. Třeme opravdu důkladně, správně utřená poleva je hladká a lesklá, na jazyku bez „drobečků“ cukru.

5

Polevou potíráme cukroví pomocí lžičky. Zvolíte-li si podobný vykrajovaný tvar jako je na ilustračním obrázku, doporučuji použít sáček s ustřiženým růžkem. Naneste si uprostřed linku a tu pak nožíkem rozhrňte do krajů. Chce to trochu cviku, ale snadno se do toho vpravíte. Nyní už je možno nechat badyánové cukroví dostatečně odležet.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosky s medem | recept
Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Jak upéct skořicové čtverečky | recept
Skořicové čtverečky si oblíbí především děti. Svojí chutí totiž připomínají skořicové snídaňové cereálie jedné známé značky. U nás doma je to nejoblíb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.