Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct citronové řezy s tvarohem a svěžím krémem | recept

Jak upéct citronové řezy s tvarohem a svěžím krémem | recept

Citronově svěží a lehký jako peří. Tak přesně takový je tento něžně laděný, úžasně svěží citronový řez, který je od těsta až po krém protknutý voňavým citronem. Citronovou kůrou obohacené máslově jemné těsto je v kontextu se svěžím smetanovým tvarohem a rovněž tak svěžím, přesto však lahodně sladkým krémem, přímo dechberoucím požitkem.

Co je potřeba

Máslově jemné těsto s citronovou kůrou:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry

Smetanový tvaroh:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 1 smetanová ricotta
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 150 g moučkového cukru
  • 30 g Solamylu

Svěží krém:

  • 150 g moučkového cukru
  • 80 ml citronové šťávy
  • 2 vajíčka
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry

Pozn.: Pro přípravu citronového řezu postačí celkem dva větší citrony

1

Na máslově jemné těsto spolu propracujte povolené máslo s vajíčky a veškerými, na těsto potřebnými sypkými surovinami. Tady s moukou, cukrem i práškem do pečiva, přičemž vypracované máslově jemné těsto současně provoňte i najemno nastrouhanou citronovou kůrou.

promíchání a vypracování máslově jemného těsta
2

Vláčné, měkké a máslově jemné těsto pomoučenou dlaní rozprostřete na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem. Takto odložte na chvíli stranou.

urovnání máslově jemného těsta na plech
3

Nyní začněte s přípravou smetanového tvarohu tím, že v míse dohladka vymícháte oba druhy tvarohů se smetanovou ricottou.

vymíchání tvarohu a smetanové ricotty coby základu smetanového tvarohu
4

Do smetanově tvarohového základu přidejte vajíčko s najemno nastrouhanou citronovou kůrou a dobře promíchejte.

vmíchání vajíčka a provonění smetanového tvarohu citronovou kůrou
5

Na závěr smetanový tvaroh oslaďte cukrem a zapracujte se Solamylem.

závěrečné oslazení smetanového tvarohu a zahuštění Solamylem
6

Takto připravený svěží smetanový tvaroh naneste v rovnoměrné vrstvě na máslově jemné těsto ve formě a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) a pečte přibližně 40 minut.

nanesení smetanového tvarohu na máslově jemné těsto
7

V průběhu pečení v míse metličkou prošlehejte moučkový cukr s citronovou šťávou a vajíčky tak, aby ve svěžím, přesto však lahodně sladkém krému nezůstaly žádné hrudky.

prošlehání základních surovin na svěží krém
8

Do krému pak postupně přisypejte mouku s citronovou kůrou a závěrečně prošlehejte v hladký a poměrně řídký krém.

zahuštění svěžího krému mouku a provonění citronovou kůrou
9

Připravený svěží krém následně rozlijte na předpečený základ tohoto citronového řezu a na 20 minut vraťte zpět do trouby k dopečení tak, aby citronový krém zatuhl.  Po vychladnutí a odležení v lednici pak krájejte na jednotlivé řezy, v nichž se vám v každém kousku dostane poctivá porce smetanového tvarohu i svěžího krému.  

Pokud vám zůstala citronová kůra neváhejte a svěží krém před dopečením kůrou posypejte.

zalití předpečeného základu svěžím krémem a finální dopečení

Tipy

  • Rovněž tak citrusově svěží, přesto však o něco sladší, bude řež připravený v pomerančovém pojetí, kdy citronovou kůru a šťávu nahradíte pomerančovou.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články