Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kuře v bramboráku | recept

Kuře v bramboráku | recept. Následující recept je zdravější variantou řízku Ondráš, který je na jídelním lístku mnoha restaurací. Kuře v bramboráku se připravuje v troubě, takže není tak mastné a odpadá stání u sporáku při smažení jednotlivých kusů. Při zapékání bramboráku v troubě upečete několik porcí najednou. Pro zapékání se nejvíce hodí naporcovaná kuřecí stehna tzv. paličky, chybu neuděláte ani s horní částí stehen. Samozřejmě se nemusíte omezovat ve výběru masa, jde to i s vepřovým nebo krůtím.

Co je potřeba

  • 1 kg brambor
  • 700 g masa
  • 2 vejce
  • celá palička česneku
  • majoránka
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • sádlo nebo olej
1

Brambory oloupáme a rozstrouháme na hrubší nudličky. Přidáme celá vejce, mouku, majoránku, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Zaděláme klasické bramborákové těsto.

2

Celé kuře naporcujeme na díly. Odřízneme stehna a rozpůlíme je na dvě části. Odřízneme prsa a stáhneme kůži. Prsa rozřízneme a naklepeme. Zbytek kuřete uchováme pro jiné využití. Maso osolíme a opepříme. Můžeme přidat i jiný druh masa, vepřová krkovice je také výborná.

3

Zapékací misku nebo pekáček vytřeme lehce sádlem nebo olejem. Polovinu bramborákového těsta rozetřeme do pekáčku, poklademe ho kousky masa a překryjeme zbytkem těsta.

4

Pečeme asi hodinu při teplotě 200 °C. Povrch musí zezlátnout. Po upečení krájíme na pruhy a podáváme se zeleninovým salátem. Ať vám chutná!

Jestliže dáte přednost vepřovému masu, doporučuji ho den předem naklepat a potřít olejem. Zkřehne a bude se lépe propékat.

Fotografie jsou orientační – s vepřovým masem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Cuketový bramborák je typicky český výraz, který sice nedává smysl, ale každý ví, o co se jedná. Cukety připravované ala bramborák? Smažené cuketové p…