Co je potřeba

  • plátky vepřové krkovice podle počtu osob
  • olej
  • sůl (nejlépe mořská)
  • paprika mletá
  • pepř mletý
  • zázvor mletý
  • oregano
  • česnek
  • polévková lžíce medu
  • cuketa
  • rajčata
  • paprika
  • žampiony
  • lilek
  • malé brambory
1

Plátky masa zlehka naklepeme a potřeme směsí oleje, koření, medu a česneku. Tuto směs k masu lžící přitlačíme. Pak dáme maso na několik hodin odležet do chladu.

2

Zelenina se dá grilovat téměř všechna. Zeleninu nemusíme moc solit, každá má svou osobitou chuť. Směs zeleniny doporučuji obohatit rajčaty, chuťově doplní každou zeleninu. Lilek před grilováním nasolíme a necháme chvilku ležet, pustí vodu. Tu osušíme a lilek dále zpracováváme. Houby se také hodí na grilování. Při nedostatku lesních hub dobře poslouží pěstované žampiony. Kupte si raději ty hnědé, mají intenzivnější houbovou chuť než bílé druhy. Paprika na grilování je nejlepší silnostěnná, červená a žlutá má přibližně stejnou chuť, zelená je kořenitější. Brambory předvařte do poloměkka.

3

Zeleninu pokrájejte na menší kousky a střídavě napichujte na jehly nebo špejle. Lehounce osolte a potřete olejem. Nejprve začněte grilovat maso a teprve když je téměř hotové, přidejte na gril zeleninové špízy. Zelenina je rychle hotová, nesmí být rozbředlá, ale křupavá na skus.

4

Grilujte tak, aby do dřevěného uhlí neodkapával tuk z masa. Tvoří se zdraví škodlivé sloučeniny, které byste s masem snědli. Používejte alobalové tácky, kámen nebo plech. Grilované maso a zeleninu podávejte samotné, nebo s některou omáčkou na grilování (ke grilovanému masu se skvěle hodí BBQ omáčka, recept na její přípravu naleznete zde: Jak udělat domácí BBQ omáčku).

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.5
Average: 4.5 (2 votes)