Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct máslový koláč s marcipánovou náplní a černým rybízem | recept

Jak upéct máslový koláč s marcipánovou náplní a černým rybízem | recept. Sladký a něžně bílý marcipán v kontrastu s tmavým a příjemně nakyslým rybízem vykouzlí z jednoduchého máslově jemného drobenkového koláče koláč vkusný, elegantní a s luxusní chutí. .

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete koláč o průměru 28 cm

  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g másla
  • 1 vajíčko

Na marcipánovou náplň:

  • 1 sklenice kompotovaného černého rybízu
  • 1 balíček marcipánu (150 g)
  • 1 tučná zakysaná smetana
1

Černý rybíz slijte a nechejte jej v cedníku důkladně okapat.

2

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, moučkový i vanilkový cukr a spolu s vajíčkem a povoleným máslem rukou vypracujte drobenku.

3

Třetinu drobenky odložte stranou a zbylé dvě třetiny upěchujte do pečicím papírem vyložené koláčové formy.

4

Na náplň nejprve nastrouhejte marcipán najemno a v misce jej vařečkou promíchejte se zakysanou smetanou. Poté směs dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.

Marcipán doporučuji před zpracováním vložit do lednice, kde lehce zatuhne a lépe se pak strouhá.

5

Vzniklou náplň rovnoměrně rozetřete na těsto ve formě.

6

Posypte okapaným rybízem.

7

Nakonec koláč posypte zbylou drobenkou a pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 ° C) 35 minut dozlatova.  

  • Koláč je fantastický i s kompotovanými hruškami. Je s nimi sladší, delikátnější a slavnostnější.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.