Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný koláč z listového těsta se špenátem | recept

Slaný koláč z listového těsta se špenátem | recept. Koláče z křehkého těsta se slanou náplní pocházejí z Francie, odtud se rozšířily po celém světě. Původní, křehké těsto, se nahrazuje listovým těstem a s náplní se také experimentuje. Vždy se ale přidává sýr, vejce a smetana. Koláč se dá jíst teplý i studený, obě varianty mají své příznivce. Koláč se peče ve vroubkované formě. Pokud nemáte koláčovou formu, snadno si ji vytvoříte z alobalu. Stačí ho vytvarovat okolo kulaté nádoby vhodného průměru. Zkuste upéct quiche podle našeho návodu.

Co je potřeba

  • balíček listového těsta
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 4-5 stroužků česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 lžíce smetany
  • 1 celé vejce do náplně
  • několik vajec na ozdobu
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ (nemusí být)
  • olej na potření těsta
1

Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto vytáhneme i na boky formy, aby nevytékala náplň. Povrch těsta potřeme olejem, aby se těsto nerozmáčelo.

2

Čerstvé špenátové listy spaříme horkou vodou a pokrájíme na kousky. Špenátové listy se mohou na jaře nahradit listy medvědího česneku. Ty mají česnekovou vůni a nemusíme tedy do nich přidávat česnek. I tyto listy nejprve spaříme a pak pokrájíme na menší kusy.

3

Anglickou slaninu nakrájíme na kousky a na pánvi ji vysmažíme bez přidání tuku. Jakmile slanina pustí tuk, přidáme pokrájený špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a zalijeme smetanou. Promícháme, stáhneme z plotýnky a do lehce vychladlé směsi přidáme vejce, které dobře rozmícháme.

4

Vychladlou špenátovou směs navrstvíme na základ z listového těsta. Pomocí lžíce si ve špenátu vyhloubíme hnízdečka a do nich vyklepneme celé vejce. Pak povrch koláče zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 °C do zrůžovění těsta.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.