Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tmavý kefírový dort s karamelovým krémem | recept

Jak upéct tmavý kefírový dort s karamelovým krémem | recept. Nesmírně elegantní a lahodný dort, který je díky svému jemnému těstu z kefíru nejen vzorem vláčnosti, ale i neskonalé lehkosti. A to spolu s luxusním karamelovým krémem, v němž je sladké zkaramelizované kondenzované mléko nápaditě doplněno svěží zakysanou smetanou a smetanovým sýrem.

Co je potřeba

K odměřování surovin použijte hrnek o objemu 250 ml

Na kakaový korpus:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek kefíru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2–3 lžíce tmavého kakaa
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička jedné sody

Na karamelový krém:

  • 1 karamelové Salko
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 200 g smetanového žervé

100 g nahrubo nasekané hořké čokolády

1

V míse metličkou prošlehejte vajíčka a cukr do bělavé pěny.

2

Přilijte kefír a opět prošlehejte.

3

Nakonec přidejte i poslední tekutou suroviny, kterou je olej.

4

Do kefírového základu přisypte mouku, kakao a jedlou sodu.

5

Řidším litým těstem vyplňte dortovou formu o průměru 23 cm a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Pečte 40 minut a poté nechejte 5 minut v troubě dojít.

6

V průběhu pečení a chladnutí korpusu v míse promíchejte karamelové Salko se zakysanou smetanou a smetanovým sýrem a následně při nízkých otáčkách prošlehejte elektrickými metlami do homogenní a hladké hmoty.

7

Vychladlý korpus  rozkrojte.

8

Část krému naneste na spodní polovinu korpusu a přiklopte druhým dílem.

9

Zbylým krémem dort rovnoměrně z vrchu i ze stran potřete.

10

Na závěr zasypte nahrubo nasekanou čokoládou a dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice. Před servírováním můžete jednotlivé nakrájené díly dortu ozdobit kopečkem šlehačky a poprášit kakaem.

  • Dort báječně doplní i nahrubo sekané oříšky použité místo čokolády nebo můžete vrchní krém jen uhladit a dort ozdobit malými kousky sladkých karamelek.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články