Jak upéct věnec z kynutého těsta s ořechovo-medovou náplní
Jak upéct věnec z kynutého těsta s ořechovo-medovou náplní. Recept na kynuté těsto z následujícího článku se hodí i na pečení vánočky, mazance a jiných druhů pečiva ( do těsta přidejte jen rozinky). Stejné je to s náplní, popsanou ořechovou snadno zaměňte za nádivku z tvarohu, jablek nebo jen před zavinutím těsto potřete rozpuštěným máslem se skořicí. Věnec peču kdykoli, ale hodí se i na svátky (Velikonoce, Vánoce). S naaranžovanými barevnými vejci, cukrovinkami nebo ozdobami v jeho středu mu to na stole sluší.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 70 g krupicového cukru
- špetka soli
- 2 žloutky
- kůra z 1 citronu nebo pomeranče
- kostka droždí
- 250 ml mléka
Náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 100 g másla
- 5 lžic medu
- 3 lžičky mleté skořice
- vejce na potření
- mandle na ozdobu
Ostrým nožem udělejte po obvodu zářezy, ale nedokrojte je do konce, ve středu těsto musí zůstat spojené. Nakrojené části pootočte, aby byla vidět náplň. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi nebo celými ořechovými jádry podle fantazie.
Pečte 10 minut při 180 °C a dopečte při 160 °C. Před podáváním pocukrujte.
Aby střed věnce zůstal při pečení pravidelný, před tím, než jej vložíte do trouby, dejte do středu sklenici nebo hrnek.
Diskuze k článku