Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat květákové smaženky | recept

Květákové smaženky | recept. Květák patří mezi košťáloviny, které jsou na trhu po celý rok. Má jemnou chuť, dá se konzumovat i syrový. V teplé kuchyni z něj připravujeme polévky, zapékaná a smažená jídla nebo nákypy. Květák se vaří s přídavkem citronové šťávy či octa, aby neztratil bílou barvu. Před úpravou ho rozebereme na růžičky a důkladně omyjeme. Květák obsahuje vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a z minerálních látek např. vápník, fosfor a draslík.

Co je potřeba

  • 1 menší květák
  • 100 g anglické slaniny nebo uzeného masa
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • sůl
  • špetka muškátového květu
  • zelená petržel
  • tuk na smažení
  • suroviny na trojobal
1

Květák uvaříme ve slané a lehce okyselené vodě do poloměkka. Vychladlý pokrájíme na drobné kousky. Košťál nakrájíme co nejjemněji.

2

Do hluboké misky vložíme připravený květák, přidáme na kousky pokrájenou slaninu nebo uzené maso, strouhaný sýr a 1 vejce. Pokud budete vynechávat sýr, dejte o 1 vejce navíc. Směs osolte, okořeňte tlučeným muškátovým květem a čerstvou natí petržele. Rukama spojte v jednolitou hmotu.

3

Navlhčenýma rukama tvořte malé kouličky a obalte nejprve v mouce, pak rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Ve strouhance kouličky zploštěte na placičky. Vkládejte do horkého tuku na smažení a usmažte z obou stran dozlatova.

4

Smaženky podávejte s bramborem a zeleninovým salátem. Velmi dobré jsou studené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zapéct květák s uzeninou | recept
Zapečený květák s uzeninou | recept. Květák je na trhu po celý rok, ale podzimní květák, vypěstovaný na poli nebo zahrádce, má mnohem lepší chuť. S ry…
Jak usmažit celerové kroketky | recept
Celerové kroketky | recept. Celer je zelenina, kterou znali již staří Egypťané. U nás se rozšířil v průběhu 17.-18. století. Celer obsahuje celou řadu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.