Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct brambory se špenátem a uzeným masem | recept

Jak zapéct brambory se špenátem a uzeným masem | recept. Zapečené špenátové brambory jsou jednou z mnoha variací známého pokrmu. Je to naše oblíbené  jídlo v době, kdy už je dostatek čerstvého špenátu. Když ještě nejsou čerstvé špenátové listy k dispozici, je možná náhrada z mladých kopřivových výhonků. Ty se objevují dříve než špenát. Při přípravě postupujte stejným způsobem, ale nejprve zkuste přidat několik kopřiv ke špenátové klasice. Mám vyzkoušeno, že kopřiva trochu jinak chutná a ne každý ji v jídle toleruje.

Co je potřeba

  •  500 g brambor
  • 250 g špenátových listů
  •  200 g uzeného masa nebo šunky
  • 100 ml smetany nebo mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  •  mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička sušeného rozmarýnu
  •  1 cibule
  •  70 g strouhaného parmazánu (jiného tvrdého sýru)
  •  máslo a strouhanka do pekáčku
1

Brambory uvařte ve slupce do poloměkka. Částečně vychladlé (abyste se nepopálili) oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku nebo malý pekáček potřete vrstvou másla a vysypte strouhankou. Polovinu bramborových plátků do pekáčku vyskládejte.

2

Špenát (kopřivy) důkladně operte ve vodě. Pak je na sítu spařte vroucí vodou, vymačkejte a mírně pokrájejte.

3

Na přepuštěném másle do sklovita osmažte kostičky cibule. Cibule nesmí zhnědnout.

4

K připravené cibulce vložte libové kousky uzeného masa nebo šunky a společně orestujte

5

Na vrstvu brambor rozložte směs cibule a uzeného masa. Další vrstvu tvoří špenát a ten posypte částí strouhaného sýru. Poslední vrstvu poskládejte ze zbylých bramborových plátků.

6

V misce rozšlehejte vejce se smetanou, rozmarýnem, pepřem, špetkou muškátového oříšku a solí. Solte trochu více než jste zvyklí, brambory pojmou hodně soli. 

7

Tekutou směsí zalijte obsah pekáčku a celý povrch posypte zbytkem sýru. Zapečte v horké troubě při 180 °C. Povrch musí zezlátnout. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.