Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí housky ze tří surovin | recept

Domácí housky ze tří surovin | recept. Tyto housky jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu. Skládají se pouze z tvarohu, celozrnné mouky a semínek. Oproti běžnému kupovanému pečivu jsou tyto housky bohaté na bílkoviny a zejména vlákninu – jsou doopravdy celozrnné. Pokud Vám doma došlo pečivo a nechcete jít do obchodu, do půl hodiny máte své vlastní lahodné a zdravější pečivo na světě.

Co je potřeba

Množství na 11 housek:

  • 250 g polotučný tvaroh
  • 250 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
  • 10 g jedlá soda
  • sůl
  • 30 g libovolná semínka (já použila slunečnicová a sezamová)
  • 1 ks vejce na potření
1

Všechny suroviny vložíme do misky. Vařečkou nebo stěrkou promícháme suroviny, až vznikne drobenka. Poté ručně vypracujeme těsto. Zpočátku se může zdát, že se nechce spojit, ale tvaroh po chvíli zvlhčí všechnu mouku a těsto se krásně spojí.

2

Těsto rozdělíme na 50 g kuličky. Při tomto množství by jich mělo vzniknout mezi 10 – 11 kusy. Kuličky pořádně propracujeme v rukou a poté tvarujeme libovolné tvary

3

Já tvořila něco jako „bagely“ (houska s dírou uprostřed), kdy jsem udělala tenčí váleček, jehož konce jsem spojila k sobě. A pak něco jako „kaiserky“, které jsem vytvořila z kuličky, kterou jsem přimáčkla plochou stranou lžíce a poté rozkrájela na osminky.

4

Hotové houstičky rozložíme na pečicí papír a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečeme asi 15 minut na 200 °C do zlatova.

Výživové hodnoty na jednu housku:

  • 580 kJ (137 kcal)
  • 9 g bílkoviny
  • 16 g sacharidy
  • 4 g tuky
  • 2 g vláknina
Autor: Denisa Koloničná DiS. | Zobrazit autorská práva

Foto: Denisa Koloničná

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct špaldové housky | recept
Špaldové housky | recept. Už Vás nebaví kupovat si v obchodech pečivo z mraženého polotovaru, které nechutná moc dobře a hlavně nevydrží dlouho čerstv…
Jak upéct kokosové sušenky | recept
Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upe…