Barevné řezy rafaelo | recept. Kokosové kuličky rafaelo zná asi každý, u nás se těší oblibě jejich domácí napodobenina, která nesmí na Vánoce chybět. Jejich kouzlo tkví vedle výborné sladké kokosové chuti také v jejich neuvěřitelně snadné přípravě. Rafaelo řezy se připravují zkombinováním strouhaného kokosu, zahuštěného slazeného mléka a pro dospělé můžete navíc přidat trochu kokosového likéru. Důležitou roli u těchto řezů hraje i kakao a potravinářské barvivo, díky nim získají řezy neotřelý a efektní vzhled. U těchto kokosových pochoutek se obejdete bez pečení, budete je mít hotové raz dva.
Co je potřeba
250 g mletého kokosu + na závěrečné posypání
1 plechovka zahuštěného slazeného mléka
100 g moučkového cukru (či dle potřeby a chuti)
5 lžic kokosového likéru Malibu
3 lžíce kakaa
několik kapek potravinářského barviva
1
Nejprve si do malé mističky nalijeme malé množství slazeného zahuštěného mléka, to odložíme stranou, budeme jím pak slepovat jednotlivé pláty. Zbytek mléka přelijeme do větší mísy. Následně k němu přisypeme kokos a promícháme, aby se obě ingredience zcela spojily. Dále můžeme přidat trochu kokosového likéru, a do takto vzniklé směsi přisypáváme po troškách moučkový cukr. Důkladně mícháme, aby se vytvořila tuhá hmota. Cukru můžeme použít i méně, záleží i na chuti.
2
Připravené těsto rozdělíme na tři části. První ponecháme stranou, do druhé nasypeme kakao a zapracujeme ho do ní. Třetí část opatrně obarvíme potravinářským barvivem, asi nejlépe vypadají řezy obarvené červeným barvivem, ale pokud jste dobrodružnější povahy, tak se fantazii meze nekladou.
3
Trochou másla vymažeme zapékací formu. Přesuneme do ní první část těsta a důkladně jí tam upěchujeme. Potom na ní nalijeme trochu slazeného mléka a rozetřeme jej.
4
Stejný proces opakujeme i s dalšími dvěma částmi těsta. Nakonec potřeme povrch zbylým mlékem a posypeme kokosem. Následně vložíme nádobu do lednice a necháme chvíli zatuhnout.
5
V posledním kroku vyjmeme nádobu s kokosovými řezy z lednice a překrojíme na poloviny. Jednu polovinu opatrně vyjmeme a přiklopíme jí tu druhou, lehce je k sobě přitlačíme. Poté je nakrájíme na kostky nebo jiné tvary. Uchováváme v chladu.
Nepečené mátové kuličky | recept. Nepečené cukroví je velice vděčné, pokud nejste zrovna fandové pečení nebo jen nestíháte v předvánočním shonu, a pře…
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Bezlepkové trubičky | cukroví na poslední chvíli. Následující recept je na cukroví, které zvládnete připravit opravdu na poslední chvíli. Jedná se o n…
Vánoční cukroví | recept. Slepované cukroví je nejjednodušší a někomu také nejvíc chutná. Toto cukroví nemusí být jen z klasického lineckého těsta, al…
Čokoládoví lanýži | recept. Také patříte k milovníkům čokoládových lanýžů? Tak jistě víte, jak tato „láska“ leze do peněz. Pro všechny stejně postižen…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku