Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ořechové kořeněné oválky | recept

Jak upéct ořechové kořeněné oválky | recept

Ořechové kořeněné oválky | recept. Pomalu se blíží nejkrásnější svátky roku Vánoce. Vánoce jsou nerozlučně spojeny s dobrým jídlem a především vánočním cukrovím. Tolik druhů, kolik se peče v Čechách, nemá jinde obdoby. Vánoční pečivo se začíná péct okolo svátku svatého Mikuláše, aby se stihlo rozležet. Každá rodina má své osvědčené recepty, které se dědí z generace na generaci, a peče je každý rok. Někdo zase rád zkouší nové chutě a nebojí se novinek a právě pro ně je určen následující neobvyklý recept.

 

Co je potřeba

Na těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 2 g muškátového oříšku
  • 1 g mleté skořice
  • 1 g mletého hřebíčku

Na potření:

  • rozšlehané vejce

Na ozdobu:

  • sekané mandle nebo vlašáky

Na slepování:

  • ovocný džem
1

Utřeme změklé máslo s cukrem a celým vejcem. Do utřené směsi přidáme jemně strouhanou housku, ořechy, mouku a koření. Rukama zpracujeme v těsto, které dáme do chladu na půl hodiny odpočinout.

2

Z odpočinutého těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Těsto vyvalujeme na silikonové podložce přes pečicí papír nebo mezi dvěma archy tohoto papíru. Nepodsypáváme moukou, těsto se nelepí. Přidáním mouky do těsta ovlivníte negativně kvalitu.

3

Vykrájené tvary pomocí příborového nože nebo špachtle přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi nebo sekanými ořechy.

4

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Sušenky jsou upečené, když začnou okraje lehce růžovět. I s papírem je sejmeme z plechu a necháme vychladnout na mřížce.

5

Vychladlé oválky slepujeme pikantní marmeládou a uložíme do krabice na chladné místo. Krásně se za týden rozleží a mají výraznou kořeněnou chuť.

Autor: pokoriva
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.