Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit marinovaný lilek (baklažán)

Jak připravit marinovaný lilek (baklažán) | recept na vynikající pokrm z lilku. Marinované lilky jsou oblíbenou pochoutkou v jižní Evropě, zejména Řecku a Itálii. Plody lilku se již běžně objevují na pultech obchodů a vzhledem k teplému počasí posledních let je mnozí zahrádkáři úspěšně pěstují. Receptů na jejich zpracování najdete v médiích spoustu, stačí si jen vybrat. Vyzkoušela jsem následující italský recept a byla s ním velmi spokojena. Proto se o něj podělím s vámi, přečtěte si nový článek.

Co je potřeba

  • 6–8 lilků
  • 1 citron v bio kvalitě
  • 3–4 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1/2 feferonky
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • sůl
  • petrželová nať
1

Lilky pokrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. Osolte je a nechte chvilku odpočívat. Pak osušte papírovou utěrkou a na pánvi opečte z obou stran. Pánev předem lehce potřete olivovým olejem. Lilky je možné i ugrilovat. Opečené plátky odložte prozatím stranou.

2

Citron omyjte a oloupejte kůru. Kůra musí být co nejtenčí, s minimem bílé vrstvy. Pak citron odšťavte. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

V pánvi rozehřejte olej, přidejte kousky oloupané kůry a plátky česneku. Pomalu zahřívejte, ale nesmíte česnek a kůru smažit – do horkého oleje se uvolní aroma. Asi po 5 minutách odstraňte kůru a přidejte med, citronovou šťávu, koriandr a trochu soli. Tři minuty prohřívejte, dochuťte velmi nadrobno nasekanou feferonkou a ještě chvilku nechte projít varem.

3

Do širší sklenice nebo misky skládejte vrstvy opečeného lilku a každou vrstvu polijte marinádou. Proložte omytou nasekanou petrželovou natí. Nechte několik dní rozležet v chladničce. Lilek se může konzumovat okamžitě, po rozležení získá na chuti.

4

Lilek se dá připravit i jako součást salátu z jiné zeleniny. Stačí ho pokrájet, osolit a jakmile pustí vodu, osušit. Pak stačí plátky potřít olivovým olejem a bohatě posypat strouhaným parmazánem. Pak několik minut zapečte v horkovzdušné troubě při 200 °C. Výborně chutná jen tak nebo ve směsi s rajčaty.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zapéct lilky s tuňákem | recept
Jak zapéct lilky s tuňákem | recept. Ještě nedávno byl u nás lilek (baklažán) málo používanou plodovou zeleninou. Poslední dobou získává na oblibě a j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.