Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravější trhanec s jablky | recept

Zravější trhanec s jablky | recept. Trhanec se tradičně připravoval zejména na Popeleční (nebo také Škaredou) středu, kdy mělo veškeré jídlo vypadat nepovedeně či potrhaně. Vy si však můžete trhanec připravit, kdykoliv na něj dostanete chuť. Poslouží jako velmi chutný dezert nebo rychlý sladký oběd, kterým jistě potěšíte nejen děti. V našem článku naleznete recept na zdravější trhanec s jablky.

Co je potřeba

Co je potřeba (na 4 porce):

  • 2 vejce
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek mléka (kravského či rostlinného)
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce třtinového cukru 
  • 2 jablka zbavená slupky a jádřinců
  • hrst rozinek a ořechů či semínek podle chuti
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • bílý jogurt či zakysaná smetana k podávání
1

Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh. Žloutky ušleháme se 2 lžícemi třtinového cukru a mlékem, přisypeme špaldovou mouku a špetku soli a vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec opatrně vmícháme i ušlehaný sníh z bílků.

2

V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci másla, nalijeme do ní připravené těsto, zasypeme jej rozinkami a těsto poté pod pokličkou pečeme na mírném ohni asi 15 minut, dokud zespoda nezezlátne.

3

Následně placku otočíme a opět pečeme z druhé strany do zezlátnutí. Hotovou placku natrháme obracečkou na menší kusy a vyjmeme je z pánve.

4

V té posléze rozehřejeme druhou lžíci másla, necháme na něm mírně zkaramelizovat zbylý třtinový cukr a potom přisypeme plátky jablek a případně i ořechy či semínka a vše krátce podusíme. Nakonec vmícháme natrhané kousky placky a směs ochutíme mletou skořicí.

5

Trhanec s jablky podáváme ozdobený třeba zakysanou smetanou či bílým jogurtem a snítkou máty. Skvěle bude chutnat i se zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou.

 

  • Trhanec můžete místo třtinového cukru osladit až na konci trochou medu nebo rostlinného sirupu.
  • Jablka je možné nahradit jinými druhy ovoce – např. hruškami, borůvkami, malinami, meruňkami apod.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Cuketová frittata | recept. Úroda cukety bývá často větší, než dokážete spotřebovat. Existuje mnoho způsobů, jak ji zpracovat a ještě více receptů na…