Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravý meruňkový džem | recept

Meruňkový džem | recept. Sezóna meruněk je v plném proudu, na trhu seženeme výborné dozrálé meruňky. Chcete si chuť tohoto ovoce užívat i v zimě? Zkuste si připravit vynikající meruňkový džem. Recept na zdravou alternativu meruňkového džemu naleznete v následujícím článku. Tento meruňkový džem je zcela bez chemie a také s menším množstvím cukru.

Co je potřeba

  • 1 kg meruněk
  • 500 g třtinového cukru
  • 10 g přírodního citrusového pektinu (seženeme ve farmářských obchodech nebo obchodech a e-shopech se zdravou výživou)
  • 2 lžíce moučkového třtinového cukru
  • skleničky na zavařování
1

Jaké ovoce použít?

Meruňky musejí být zralé, ale bez otlaků a ne příliš měkké. Dejte pozor na známky hniloby a plísně, takové meruňky rozhodně nepoužívejte. Při přípravě zdravé verze meruňkového džemu nepoužijeme ani kyselinu citronovou, ani prostředek proti plísni.

2

A jak na to?

Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Dáme je do hrnce, prosypeme je třtinovým cukrem a necháme 12 hodin stát, aby ovoce pustilo co nejvíce šťávy. Po uplynutí 12 hodin meruňky scedíme. Scezenou šťávu s rozpuštěným cukrem svaříme na hustý sirup.

3

Do hotového sirupu přidáme meruňky a pouze krátce povaříme. Tak si ovoce uchová nejvíc vitamínů a chuti.

4

Přírodní pektin rozmícháme s trochou třtinového moučkového cukru a rychle vmícháme do meruněk podušených se sirupem. Podušené meruňky poté rozmixujeme ponorným mixérem.

5

Tuhnutí džemu můžeme vyzkoušet tím, že trochu odebereme a necháme na talířku vychladnout.

6

Džem naplníme do sterilních skleniček, víčka a hrdla skleniček pro jistotu ještě otřeme hadříkem namočeným v rumu či vodce. Skleničky zavíčkujeme, položíme je na utěrku dnem vzhůru a necháme takto vychladnout. Víčka se přichytí ke skleničce a nemusíme džem zavařovat.

  • Do džemu můžeme přidat meduňku, dodá mu originální chuť.
  • Meruňkový džem můžeme využít také jako omáčku ke grilovanému masu, stačí do něj přidat limetkovou šťávu, trochu kečupu, worchesterovou omáčku, podle chuti tabasco a špetku soli a pepře.

Při přípravě džemu dbáme na čistotu, neolizujeme lžičku apod. Vše musí být sterilní.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.