Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat bramborové vdolečky | recept

Bramborové vdolečky jsou jednou z mnoha variant, jak využít v kuchyni bramborové těsto. A to buď naslano nebo nasladko. Známá klasika, která si v gastronomii drží pevnou pozici v žebříčku popularity. Bramborové vdolečky jsou vynikající i samotné bez přísad, skvěle chutnají například k polévce. Když je však připravíme jako bavorské vdolečky, natřené sladkou marmeládou s tvarohem a kopečkem šlehačky, jsou neodolatelné. Bonusem jsou zde brambory, které nahrazují z části mouku. Připravte si podle tohoto jednoduchého návodu chutné, křehké a nadýchané vdolečky.

Co je potřeba

- 4 až 5 středně velkých brambor
- 1 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžičku cukru
- 2 lžíce mléka
- kostička droždí

1

Brambory propláchneme a omyjeme, ve slupce je dáme vařit. Když trochu zchladnou, oloupeme je (lépe se loupou teplé nebo vlažné, studené brambory jdou hůř). Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a přidáme mouku. Mezitím jsme si dali vzejít kvásek (do vlažného mléka rozdrobíme kostku kvasnic a posypeme lžičkou cukru), který přidáme do těsta. Zbývá ještě rozklepnou vejce a těsto zpracujeme na polotuhé a necháme nakynout.

2

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál nebo pracovní desku. Válečkem jej rozválíme asi na 1 až 2 cm vysoké těsto a hrnečkem vykrajujeme jednotlivé vdolečky. Takto připravené vdolečky necháme ještě chvíli kynout.

3

Mezitím si připravíme pánev s olejem. Po nějaké chvíli začneme vdolečky pozvolna smažit po obou stranách do zlatohněda. Můžeme je podávat buď nenatřené, nebo jen pocukrované. Snad jen málokdo pohrdne bramborovými vdolečky natřenými povidly nebo marmeládou s kopečkem šlehačky. Jsou lahodné, jemné a nadýchané. Přeji vám dobré chutnání.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.