Přejít k hlavnímu obsahu

Jak koupit zralou dýni

Každý podzim jsou obchody a prodejci se zeleninou zavaleni charakteristickými obřími oranžovými plody. Dýňová polévka nebo dýňové rizoto, to jsou skvělá a zdravá jídla. Jak ale dobře poznat zralou dýni? A je nějaký rozdíl mezi dýní kupovanou na jídlo a recepty z dýně a tou, kterou chcete vydlabat na Halloween?

Co je potřeba

dýně

1

Nejprve se podívejte na slupku dýně. Slupka u zralých dýní je tuhá a matná. Nezralé plody dýně se více lesknou. Na dýni nesmějí být měkká ani hnědá místa. Taková dýně může být postižena hnilobou a je nepoživatelná.

2

Dalším skvělým ukazatelem zralosti dýně je stopka. Musí být zahnědlá a seschlá. Jestliže je svěží a zelená, znamená to, že dýně byla ze záhonu sklizena příliš brzy.

3

Dýně vybírejte spíše těžší, takové obsahují hodně dužiny a málo semínek. Jestliže větší plody neuzvednete, zaťukejte na ně. Měly by znít dutě.

4

Dýně na Halloween: Tyhle dýně vybírejte spíše lehčí. Semena se dlabou lépe než dužina. Nezapomeňte ani na správnou velikost. dýně I když to na první pohled vypadá, že čajová svíčka se bez problémů vejde i do malého plodu, nenechte se mýlit. Nad plamenem musí být dostatečný prostor, jinak vám velmi brzy vršek dýně chytí, a když už nic jiného, strašně to smrdí.

5

Kde dýni skladovat? Jestliže máte vhodné prostory, nemusíte dýni zpracovat hned. Na poličce vystlané slámou vám při teplotě 10 až 18 °C a vzdušné vlhkosti 50-75 % vydrží zdravé dýně i 4 měsíce bez újmy na vzhledu nebo chuti.

Autor: notburga | Zobrazit autorská práva

Foto: Jana Šrámčíková

Hodnocení

Ja dělám podobný recept,ale přidávám ananasovou esenci,pár hřebíčků a kousek celé skořice a nemá chybu.

Křížová Miluše (neověřeno) | St, 07/23/2014 - 12:05

In reply to by staffova marcela (neověřeno)

napíši vám výborný recept a uděláte si kompot sama: 3 kg dýně, 2 1/2 l vody lžíce kyseliny citronové dýni nakrájíte na kostičky a vodu s kyselinou naložíte na 24 hod.Pak se vše zcedí, dále dáte 1 1/2 l , 70 dkg cukru, 5 min. vařit,svařuje se to i s cuketou ,, dále se přidá 1 sklenice "Sungwick"pomerančový a nechá se to povařit 2 min, takto připravená směs se dá do sklenic a nakonec plátek oloupaného citronu a sterilizovat běžným způsobem.Přeji aby se vám kompot povedl je výborný . Ještě "Sungwic koncentrát seženete většinou v Globusu prodejně je to 1/2 l lahev

Eva Pitnerova (neověřeno) | So, 10/12/2013 - 19:17

Muze mi nekdo rict,jak poznam jedlou dyni. Dostala jsem velikou oranzovovou dyni a nevim,jestli je jedla.Dekuji za odpoved.Eva

notburga | Út, 01/03/2012 - 14:15

Dobrý den,
i já miluji dýně, a jsem moc ráda, že se někomu moje články hodí :-)
S dýňovým kompotem je problém, taky jsem využila akci v Lidlu, ale jinak se radí těžko. Občas na něj narazím v makru nebo v prodejnách se zdravou výživou, ale je to spíše sporadické. Letos jsem si ho už dělala sama, a protože nemám hrnec ani teploměr na zavařování, zavařovala jsem v troubě. Moc se povedlo. Jen netuším, jak dlouho takový kompot vydrží. Prý v pohodě rok, ale neověřeno, protože u nás byl za dva měsíce snězený :-)

staffova marcela (neověřeno) | Út, 01/03/2012 - 13:23

dobry den vse o dynich me zajima libi se mi ze je tady skro vse o dynich ale prece jen mi neco chybi chtela bych si zakoupit dynovy kompot ale nevim kde kdyby nekdo vedel kde ho maji poradte mam ho moc rada jednou jsem ho s radosti koupila v LIDLU ale to meli jen "AKCI" a pak sbohem a satecek letos bych si chtela vypestovat svoji dyni jelikos mam zahradku snad to dopadne dekuji predem za odpoved MARCELA

Další zajímavé články

Recepty z dýně – dýně hokaido recepty. Dýně je na našich talířích velmi opomíjenou zeleninou. A je to škoda, protože její příprava je nenáročná a duži…