Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct čokoládový koláč s červenou řepou | recept

Čokoládový koláč s červenou řepou | recept. V chladných měsících roku mám vždy větší chuť na čokoládu a vše s ní spojené. V následujícím receptu se čokoláda kombinuje s červenou řepou, která dodá koláči na šťavnatosti a odlehčí jinak poměrně hutnou konzistenci. Pro přípravu tohoto moučníku použijte hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, obsahuje méně cukru a dodá koláči tu správnou nahořklou chuť. Pokud máte radši sladší dezerty, můžete ho před podáváním ještě lehce pocukrovat. Tento recept je navíc snadno zapamatovatelný díky rovnoměrným poměrům jednotlivých surovin.

Co je potřeba

  • 200 g červené řepy
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g hořké čokolády (alespoň 50 % kakaa)
  • 200 ml mléka
  • 120 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • zakysanou smetanu či moučkový cukr k podávání
1

Nejprve oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji na kostky. Vhodíme ji do menšího hrnce, zalijeme vodou a povaříme asi 10 minut. Poté vodu slijeme a řepu necháme vychladnout.

2

Než se řepa uvaří, rozlámeme čokoládu do menšího hrnce a ve vodní lázni ji rozpustíme. Následně k ní postupně zašleháváme mléko, až nám vznikne hladká hmota tekutější konzistence.

3

Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C. Vejce rozklepneme do větší mísy a spolu s třtinovým cukrem vyšleháme do pěny. Mezitím rozmixujeme řepu dohladka a přidáme ji k vaječné směsi. Dále přisypeme hladkou mouku s jedlou sodou a promícháme. Následně spojíme rozpuštěnou čokoládu s těstem. Důkladně promícháváme nebo můžeme společně promixovat, aby vzniklo naprosto hladké těsto.

4

Menší formu o velikosti přibližně 20 cm x 30 cm vyložíme pečicím papírem a poté do něj těsto nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme. Můžeme použít i větší nebo naopak menší formu, ale v tom případě upravíme délku pečení. Do vyhřáté trouby vložíme pekáč a koláč pečeme přibližně 20 minut. Podávat můžeme ještě vlahý koláč, pocukrovaný či se lžící zakysané smetany. Přeji dobrou chuť!

Autor: redakce | Zobrazit autorská práva

Fotoarchiv marketahoz

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Mrkvová bábovka | recept. Mrkev se v české kuchyni uplatňuje hlavně v slaných pokrmech, ale lze ji výborně využít i ve sladkých jídlech. Když se mrkev…