Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí flapjack | recept

Domácí flapjack | recept. Flapjack je obdobou müsli tyčinek. Jeho základem jsou ovesné vločky doplněné různými druhy ořechů, sušeného ovoce, kakaem, čokoládou a slazené převážně javorovým nebo datlovým sirupem, medem či třtinovým cukrem. Flapjack jsou ideální v situacích, kdy je potřeba rychle doplnit energii. Průmyslově vyráběné obsahují dlouhou řadu přídatných látek a jsou poměrně drahé. Nejenže si flapjack doma vyrobíte levněji, ale i bez zbytečných přísad. Je to snadné a zvládne to úplně každý. Nabízím k vyzkoušení vlastní recept na vynikající flapjack.

Co je potřeba

  • 15 sušených datlí bez pecky
  • 200 g ovesných vloček
  • 400 ml (plechovka) kokosového mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce datlového sirupu (podle chuti)
  • 30 g změklého másla
  • 50 g strouhaného kokosu
  • špetička soli
1

Sušené datle namočíme alespoň na 2 hodiny do vody. Datle nasají tekutinu, změknou a lépe se zpracovávají. Nenamočené datle se obtížně mixují a mohou dokonce poškodit přístroj.

2

Ovesné vločky nasypte do nádoby a zalijte kokosovým mlékem. Před otevřením plechovky ji pořádně protřepejte, aby se usazený kokosový tuk rozmíchal. Nechte půlhodinu odpočívat, vločky mezitím vstřebají všechnu tekutinu.

3

Namočené datle ostrým nožem pokrájejte na menší kousky a přidejte do misky k vločkám.

4

Přisypte 3 mírně navršené polévkové lžíce práškového kakaa a měkké máslo v co nejmenších kouscích.

5

Oslaďte datlovým sirupem. Já dávám 3 polévkové lžíce, upravte si množství podle své chuti. Ještě přidejte strouhaný kokos a umíchejte hustou kaši. Dejte pozor, abyste pořádně rozetřeli máslo a nezůstalo v hrudkách. Při pečení by dělaly neplechu.

6

Vytvořenou hmotu rozetřete ve vrstvě silné asi 2 cm na malý pekáček, vyložený papírem na pečení. Dobře se peče ve formě na muffiny, nemusí se vymazávat a flapjack se dobře vyklopí. Těsto uhlaďte lžící namočenou ve studené vodě a trochu namačkejte, aby v těstě nezůstaly vzduchové mezery. Pečte při 180 °C asi 25 minut.

7

Upečené kousky vyklopte a nechte zchladnout. Jestliže pečete na pekáčku, nakrájejte z upečené a lehce zchladlé placky tyčinky. Mohou se jíst jen tak nebo polité čokoládou. Vydrží v chladničce asi 5 dní.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.