Co je potřeba

  • suroviny podle návodu
  • šlehací metla
  • pečicí trouba
1

Na jablečné řezy si připravíme hladkou mouku, dvě až tři vajíčka, prášek do pečiva, máslo či rostlinný tuk, perníkové koření nebo skořici, vanilkový pudinkový prášek, cukr, citron, asi půl kilogramu jablek. Kdybychom chtěli mít náplň bohatší, vylouskáme pár vlašských ořechů.

2

Odvážíme 300 gramů hladké mouky, 200 gramů tuku, 100 gramů cukru. Suroviny dáme do zadělávací nádoby, přidáme dva žloutky, půl prášku do pečiva a ostrouháme kůru z poloviny omytého citronu. Vypracujeme máslové těsto.

3

Na jablečné řezy jsou nejlepší kyselejší, takzvaně navinulá jablka, která mají hodně šťávy a při tepelné úpravě se dobře rozpadají. Jablíčka důkladně omyjeme, oloupeme a nastrouháme na struhadle s hrubými oky. Vylouskáme a na hrubé kousky nasekáme ořechy.

4

Krok stranou: slupky z dobře omytých jablíček nevyhazujeme, ale vložíme do hrnku a zalijeme litrem a půl vody.

5

Nastrouhaná jablka promícháme s jedním vanilkovým pudinkovým práškem. Pudinkový prášek má tento význam: při pečení se uvolní šťáva z jablek, směs jablek a pudinku projde potřebnou tepelnou úpravou, takže po vychladnutí se vytvoří kompaktní jablečná hmota. Jiná, než ze samotných jablek.

6

Těsto vyválíme a přeneseme na plech (nebo do hranaté pečící formy). Jablečnou hmotu rovnoměrně rozetřeme po těstu. Jablka nebudeme sladit, ale můžeme je trochu okořenit směsí perníkového koření nebo skořicí. Dáme do trouby a velmi zvolna pečeme při 180 °C.

7

Mezitím dáme vařit jablečné slupky. Přidáme k nim dva plátky citronu, tři hřebíčky a kousek celé skořice. Vaříme mírně asi deset minut, pak vypneme plotýnku, ale necháme dál louhovat.

8

Když jsou okraje pečícího se moučníku narůžovělé, ušleháme ze zbylých bílků a dvou lžic cukru tuhý sníh. Moučník vyndáme z trouby a na jeho povrch sníh rychle natřeme. Jestli máme rádi vyšší vrstvu sněhu na moučníku, přidáme ještě jeden bílek a ještě jednu lžíci cukru. Bílky můžeme ochutit vanilkou.

9

Moučník vrátíme do trouby, teplotu snížíme na 150 °C. Mezi dvířka trouby dáme nějakou překážku (klínek, jídelní nůž – cokoliv), aby byla trouba mírně pootevřená. Sníh na jablečných řezech spíše sušíme, přibližně 15 minut. Na povrchu musí být pevná krustička.

10

Jablečné řezy nakrájíme na podélné úzké proužky (aby se na šířku pohodlně vešly do pusy). Podáváme například s jablečným čajem, který se nám zatím dostatečně vylouhoval. Stačí si jej přihřát a nalít do konvice, ale je dobrý i studený.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.152175
Average: 4.2 (46 votes)