Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jedinečný datlový chlebíček s černým čajem | recept na moučník

Jak upéct jedinečný datlový chlebíček s černým čajem | recept na moučník

Upečte si podle našeho receptu prvotřídní sladký chlebíček, o jehož nezaměnitelnou chuť se spolu s intenzivními ořechy a výrazným sušeným ovocem zaslouží i delikátní černý čaj. Ten je nápaditě využitý ke změkčení datlí a následně i k pozvednutí vláčnosti máslově jemného třeného těsta.

Co je potřeba

  • 200 g sušených vypeckovaných datlí
  • 200 ml horkého černého čaje
  • 100 g másla
  • 1 vajíčko
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g mletých ořechů
  • 50 g sušených brusinek
  • 100 g sušených fíků
1

Příprava datlí

Ze všeho nejdříve nakrájejte na drobné kousky datle, vhoďte je do mísy, zalijte horkým černým čajem a takto nechejte alespoň 2 hodiny louhovat.

miska se sušeným ovocem a sáčkem čaje
2

Třený základ

Ve větší míse spolu utřete máslo pokojové teploty, cukr a vajíčko.

vejce, máslo a cukr v misce
3

Přidání sypkých ingrediencí

Přisypte mouku s práškem do pečiva a vše rozpracujte ve vláčné, tvárné, tužší těsto.

třený základ s přidanou moukou
4

Přídavek sušeného ovoce

Do vytvořeného základu pak nejlépe dlaní zapracujte mleté ořechy, sušené brusinky a nadrobno nakrájené fíky.

těsto se sušeným ovocem
5

Dokončení těsta

Nakonec přidejte celý obsah misky, ve které jste datle namáčeli, tedy datle i se zbylým černým čajem.  Tím těsto naředíte a půjde opět vařečkou promíchat.

základní směs na moučník a datle s čajem
6

Pečení a závěrečné zdobení

Nyní těsto urovnejte do vymazané či pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy, případně srnčího hřbetu, povrch uhlaďte stěrkou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) asi tak 50 minut. Před vytažením z trouby raději propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu těsta. Je-li suchá bez vlhkých drobečků, chlebíček je upečený. Po vychladnutí jej vyklopte a krájejte na plátky.

Před samotným krájením můžete chlebíček ještě ozdobit klasickou citronovou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy. Poleva příjemně rozetne jeho sladší nádech způsobený sušeným ovocem.

přeložení těsta do formy
7

Moučníky pečené ve formě na srnčí hřbet, tzv. sladké chlebíčky můžete upéct i pro osoby s celiakií v bezlepkové verzi. Ať už si vyberete jakýkoli recept na chlebíček z našeho webu, ručíme za to, že si pochutnáte.

Tipy

  • Půl deci rumu přidaná do horkého čaje významně zlepší jak chuť, tak vůni upečeného chlebíčku.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.