Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jemný chlebíček z kokosové mouky | recept bez lepku

Jak upéct jemný chlebíček z kokosové mouky | recept bez lepku. Chlebíček, jehož neskonalá jemnost je znatelná jak v chuti, vůni, tak i v samotné něžné, smetanově bílé barvě. O vše se postará jemná kokosová mouka, která je spolu s lahodnou smetanou jedinečným základem pro mírně nasládlé kešu oříšky, které do kontextu celkové jemnosti skvěle zapadají.

Co je potřeba

  • 100 g kokosové mouky
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • 90 g krupicového cukru

(uvedené množství krupicového cukru můžete pro výraznější sladění chutí nahradit 120 g kokosového cukru)

  • 3 vajíčka
  • 50 g jemně mletých kešu oříšků
  • 50 g kandované pomerančové kůry (lze vynechat)
  • ½ sáčku kypřícího prášku
1

Žloutky oddělte od bílků, ke žloutkům přisypte cukr a elektrickými metlami vyšlehejte do nadýchané bělavé pěny. Z bílků ušlehejte pevný sníh.

2

Do žloutkové pěny postupně po částech přidávejte mouku, kypřící prášek a smetanu.

3

Zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků.

4

Nakonec do tuhého, ale šťavnatého, nelepivého těsta zapracujte i jemně mleté kešu oříšky s kandovanou pomerančovou kůrou, kterou můžete dle vlastní chuti nahradit kandovaným ovocem nebo ji i zcela vynechat.

5

Těsto urovnejte do pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy a pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) dle výšky těsta 40–45 minut.

6

Po vytažení z trouby formu s chlebíčkem překlopte na podložku vyloženou pečicím papírem, ale formu neodstraňujte. Chlebíček nechejte takto přiklopený 30 minut odpočívat. V prostoru mezi formou a chlebíčkem vznikne mezera, v níž se vytvoří pára, která umocní vláčnost a vlhkost samotného chlebíčku. Poté formu sejměte a nechejte zcela vychladnout.

  • Upečený a vychladlý chlebíček můžete ještě polít cukrovou polevou, která jej nejen ozdobí, ale i příjemně chuťově doplní a osladí.

Jednoduchou cukrovou polevu s ideální konzistencí získáte smícháním 150 g moučkového cukru s citronovou šťávou z půlky středně velkého citronu. Zvolit ale můžete i pomerančovou verzi, kdy místo citronové šťávy použijte právě pomerančovou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.