Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohovo-jablečný koláč z Lotusek | recept

Jak upéct tvarohovo-jablečný koláč z Lotusek | recept. Nesmírně lahodný koláč z oblíbených Lotus sušenek, které doslova objímají delikátně ochucenou vrstvu tvarohu. Jejich sladká, karamelově skořicová chuť báječně doplní svěžest tvarohu a současně se elegantně prolne i s nakyslými jablky.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

Na korpus (i drobenku):

  • 150 g Lotus sušenek
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 120 g másla

Na tvarohovou nádivku:

  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 1 měkký tvaroh ve staniolu
  • 3 vajíčka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového aroma

Na jablečnou vrstvu:

  • 2 jablka
  • 1–2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
1

Sušenky s vločkami rozmixujte najemno.

2

V míse je promíchejte s rozpuštěným máslem.

3

Přibližně 100 g vzniklé drobenky dejte stranou a nechejte na závěrečný posyp a zbytek rukou utlačte do formy vyložené pečicím papírem.

4

Na nádivku spolu v míse vyšlehejte všechny tvarohy, vajíčka, vanilkový cukr a provoňte vanilkovým aroma.

5

Hladký krém následně naneste na korpus ve formě.

6

Nyní zbývá připravit si jablečnou vrstvu. Na tu v míse promíchejte oloupaná jablka nakrájená na malé kostičky, skořici a škrob. Pokud jsou jablka kyselejší, oslaďte je cukrem, nejlépe třtinovým.

7

Ochucená jablka navrstvěte na tvarohovou nádivku.

8

Na závěr povrch posypte drobenkou, kterou jste si na začátku dali stranou.

9

Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 45 minut, poté troubu vypněte a koláč v ní nechejte dojít dalších 10–15 minut.

Upečenou a nesmírně voňavou dobrotu nechejte ve formě zcela vychladnout a přes noc uložte do lednice, kde krásně zatuhne a dokonale zvláční.

Rovněž neodolatelný bude koláč upečený z kořeněných Spekulek. Tedy nejlépe z těch, které jsou posypané tenkými plátky mandlí. Mandle dodají koláči šmrnc, zvláště pak, když tvarohovou nádivku provoníte namísto vanilkovým aroma, mandlovým.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.