Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kokosové sušenky | recept

Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upečení ničím nezdobily, podávaly se jen tak. Z těsta peču cukroví na Vánoce, a protože naše rodina má raději plněné kousky, spojuji vždy dva kousky k sobě krémem. Povrch potřu bílou čokoládou a sypu kokosem. Podle níže uvedeného postupu si sušenky můžete upéct i Vy.

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce mléka podle potřeby
1

V hlubší misce promíchejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem, moučkovým cukrem a strouhaným kokosem. Uprostřed utvořte důlek a do něj rozklepněte 2 vejce a přidejte mléko. Změklý tuk nakrájejte na malé kousky k ostatním ingrediencím do mísy. Vypracujte těsto, které by se nemělo lepit na mísu ani ruce. (Podle potřeby lze přidat mléko nebo mouku).

2

Na podložce vyválejte z těsta plát tloušťky asi 3 mm. Vykrajujte z něj různé tvary, podle toho jaké se vám líbí. Protože těsto obsahuje strouhaný kokos, okraje tvarů budou roztřepené, stačí tedy vykrajovačky s hladkými stěnami (bez vroubků). Těsto při válení mírně podsypávejte hladkou moukou.

3

Jednotlivé vykrájené kousky přeneste na plech, který buď vyložte papírem na pečení nebo potřete tukem. Těsto se při pečení neroztéká, nemusíte dělat příliš velké rozestupy. Vkládejte do vyhřáté trouby a při 180 °C upečte.

4

Upečené sušenky by měly zůstat světlé. Po dopečení je opatrně sejměte a nechte vychladnout na kuchyňské mřížce. Pak se mohou uskladnit v uzavřené papírové či plechové krabici.

5

Jestliže se rozhodnete pro plnění, doporučuji jednoduchou nádivku z mletých piškotů, strouhaného kokosu, másla, cukru a rumu. Všechny přísady spojte dohromady, přičemž poměr jednotlivých surovin záleží čistě na vaší chuti. Z hmoty se musejí dát tvarovat kuličky. Ty pak položte do středu sušenky (dělám kulaté) a druhou přimáčkněte na náplň, krásně se vytvaruje. Cukroví ozdobte bílou čokoládou a posypte kokosovou moučkou

  • Sušenky můžete plnit i jiným krémem, stejně tak poleva může být jiná. 
  • Aby cukroví mělo co nejvíce kokosové chuti, použijte do náplně bílý kokosový rum.
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…