Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct semínkový chléb bez mouky

Jak upéct semínkový chléb bez mouky | recept na domácí chleba. Také jste si předsevzali omezit spotřebu bílého pečiva a začít se stravovat zdravě? Možná, že vám přijde vhod čerstvě odzkoušený recept ze zahraničí. Podobných receptů koluje na netu dost a dost, tento mě zaujal tím, že dává určitou volnost při volbě některých ingrediencí. V rozpisu najdete varianty surovin v závorkách. Psyllium a chia semínka nevynechávejte, jsou důležité, díky nim chlebíček drží pohromadě. Nahradíte-li ovesné vločky mletou pohankou, získáte bezlepkovou verzi tohoto pečiva.

Co je potřeba

  • 70 g dýňových semínek
  • 60 g vlašských ořechů (lískové, mandle, pekanové)
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 150 g ovesných vloček (mleté pohanky)
  • 70 g lněného semínka (sezamu)
  • 40 g chia semínek
  • 15 g psyllia
  • 350 ml teplé vody
  • 20 g oleje (slunečnicový, ořechový, dýňový, kokosový)
  • 20 g medu (javorový sirup)
  • lžička soli
  • forma 22×12 cm
1

Připravte si směs vybraných semínek a ořechů. Ořechy podrťte na menší kousky. Celkové množství musíte dodržet, ale druhy si namíchejte v libovolném poměru.

2

V teplé vodě rozmíchejte med, olej a sůl. Voda by měla být teplá asi jako na mytí rukou.

3

Všechny sypké přísady důkladně promíchejte s tekutinou.

4

Formu (papírovou, na biskupský chlebíček, srnčí hřbet) vymažte olejem a hmotu do ní lžící přendejte. Těsto pečením nezvětší objem, formu můžete plnit až po okraj. Dobře lžící nebo navlhčenou rukou těsto utlačte, aby v pečivu nezůstaly žádné vzduchové mezery. Nechte těsto ve formě odpočívat nejméně 2 hodiny.

5

Troubu nechte vyhřát na 220 °C. Vložte chléb ve formě a ihned stáhněte teplotu na 180 °C. Při této teplotě zvolna pečte asi hodinu. Po upečení nechte chléb dokonale vychladnout a teprve pak krájejte, teplý by se drobil. Chléb se dá dobře zmrazit. I po vytažení z mrazáku je jeho chuť dobrá.

V internetových diskusích doporučují chléb po půlhodině pečení ve formě vyklopit a dopékat jen tak. Pečivo bude mít kůrku ze všech stran. Nevyzkoušela jsem, světlejší boky nám nevadily.

Z plátků tohoto chleba jsou výborné toasty.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.