Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rychlou jahodovou buchtu na plech | recept

Jak upéct rychlou jahodovou buchtu na plech | recept. Jednoduché jahodové řezy s kokosem na plech budete mít hotové „vcukuletu“. Nic nemusíte vážit, ingredience stačí odměřovat ve čtvrtlitrovém hrnku. Hrnek plňte centimetr pod vrchní okraj. Množství ovoce si také zvolte podle vlastního uvážení a chuti, já dávám množství přibližně stejné jako na bublaninu. Buchta je výborná i s malinami, ale jahody jsou u nás nejoblíbenější. Tento recept je tak snadný, že se povede každému na první pokus. Vyzkoušejte, uvidíte, že si pochutnáte.

Co je potřeba

Těsto:

  • hrnek cukru
  • hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 sáček kypřícího prášku na pečení

jahody nebo maliny

Posyp:

  • 0,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

200 ml smetana ke šlehání na polití upečeného moučníku

tuk a mouka na plech

 

1

Do mísy vlijte vlažné mléko, olej a promíchejte s vejcem a žloutkem. Přidejte krupicový cukr a mouku. Malé množství mouky dejte stranou a promíchejte s kypřícím práškem, přidáte ji až nakonec. Do tekuté směsi vmíchete mouku s cukrem a dobře prošlehejte, aby v těstě nezůstaly hrudky. Na závěr důkladně zašlehejte mouku s práškem na pečení.

2

Plech s vyšším okrajem vymažte tukem a vysypte moukou nebo strouhaným kokosem. S kokosem bude koláč ještě lépe chutnat. Těsto přendejte na plech a povrch stěrkou uhlaďte. Jahody překrojte na polovinu a pokládejte řeznou stranou nahoru po celé ploše.

3

V jiné misce promíchejte krupicový cukr s kokosem a moučník posypte. Plechem zatřeste ze strany na stranu, aby se posypka hezky rovnoměrně rozložila.

4

Troubu předehřejte  na 180 °C a do vyhřáté trouby vložte plech s připraveným koláčem. Pečte zhruba 30 minut do zrůžovění. Upečený koláč poznáte podle toho, že dřevěná špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá.

5

Ještě horký koláč rovnoměrně prolejte 33% smetanou. Stačí 200 ml, ale i 250 ml se ztratí. Koláč nechte vychladnout, smetana se vsákne, moučník bude krásně šťavnatý a můžete ho rozdělit na kousky. Sladká chuť jahod, opraženého kokosu a smetany je opravdu lahodná kombinace.

Množství ingrediencí je na plech 30×40 cm – viz úvodní foto. Chcete-li moučník vyšší, nebo naopak nižší, volte formu jiných rozměrů.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.