Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník. Krambl je původně anglický dezert. Základ tvoří variace na obyčejnou drobenku, doplněnou máslovými sušenkami, které jí dodávají slavnostnější ráz a křupavost. Možností z jakého ovoce krambl připravit je nesčetně. Do tohoto receptu jsem vybrala švestky vzhledem ke švestkové sezóně, která teď vrcholí. Krambl je potřeba jíst ještě za tepla, proto ho nepřipravujte dopředu.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 2 porce:

  • 8 malých švestek
  • 70 g cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g másla + na vymazání zapékacích misek
  • 6 máslových sušenek
  • hrst mandlových lupínků
1

Nejprve si připravíme ovoce. Švestky rozpůlíme, zbavíme je pecek a opláchneme. Malé zapékací misky, nejlépe ve velikosti jedné porce, vymažeme máslem po celém dně i po stranách. Pokud nemáme malé mističky, tak použijeme jednu velkou. Připravené půlky švestek vkládáme do vymazaných mističek, tak aby vytvořily souvislou vrstvu, takže mohou být i hodně nahusto. Pokud je potřeba, můžeme množství švestek zvýšit.

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník
2

Poté si připravíme drobenku. Odvážíme potřebné množství mouky, mouku pak prosejeme do hlubší mísy. Přisypeme cukr a přidáme máslo, to nemusí mít pokojovou teplotu, protože drobenku zpracováváme rukama, a tak snadno povolí. Rukama hněteme tak, aby se ingredience spojily, ale aby těsto zůstávalo pořád sypké.

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník
3

V dalším kroku si rozpálíme troubu na 180 °C. Rozdrobíme máslové sušenky a přidáme je k připravené drobence. Směs důkladně zapracujeme. Takto připravenou drobenku nasypeme v silné vrstvě na švestky a posypeme je mandlovými lupínky.

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník
4

Misky s moučníkem vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Krambl je hotový, když drobenka zezlátne a švestky rozpečením vytvoří souvislou vrstvu. Krambl necháme chvíli zchladnout, ale ještě teplý ho podáváme. Přeji vám dobrou chuť.

Jak upéct švestkový krambl | recept na ovocný moučník

Tipy

Krambl je výborný i s ostružinami nebo malinami, popřípadě s jejich kombinací. Podle typu ovoce, který zvolíte však musíte upravit množství cukru.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.