Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánoční kytičky s marmeládou | recept

Vánoční kytičky s marmeládou | recept. Vánoční cukroví je výzvou pro hospodyňky. Je obrovské množství druhů a každý rok přibývají nové a nové nápady. Mě zaujaly leknínky a poletující motýlci. Nenapadlo mě, že je to tak snadné. Zkusila jsem je upéct z osvědčeného těsta podle doporučeného postupu. Šlo to dobře a toto cukroví zařadím do svého vánočního receptáře. Plnit kytičky můžete třeba nugátem, nutelou, marcipánem, ozdobit lentilkou, prostě co vás napadne. Motýlci se mohou ozdobit cukrovou polevou. Vyzkoušejte tento recept také, nebudete zklamaní.

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g krystalového cukru
  • 250 g másla
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • trochu kakaa
  • strouhaný kokos na podsypávání
  • tužší džem
  • čokoládu
1

V misce utřeme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a utvoříme těsto. Těsto rozdělíme na dva díly a jeden díl obarvíme přidáním kakaa. Musíme ho zpracovávat delší dobu, aby těsto nebylo mramorované ale rovnoměrně hnědé. Připravené těsto odložíme do chladu alespoň na hodinu. Můžeme ho nechat v chladu i přes noc a pokračovat v práci až druhý den.

2

Světlé těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme tvořítkem kytičky. Vložíme je do formiček na košíčky a střed přimáčkneme. Můžeme vykrajovat i motýlky či vážky. Těsto se mírně lepí, při válení ho podsypáváme strouhaným kokosem nebo ořechy a válíme přes papír na pečení.

3

Z tmavého kakaového těsta vykrájíme kolečka nebo lístečky.

4

Těsto dáme péci do vyhřáté trouby na teplotu 180 °C a pečeme do zezlátnutí okrajů.

5

Plníme hustým džemem a aby se hezky leskl, na mírném teple ho v kastrůlku rozpustíme. Tekutým džemem, pomocí lžičky, plníme středy kytiček. Džem nesmí být horký, musíme ho za stálého míchání vychladit do stavu, ve kterém bude mít tendenci tuhnout. Před další prací necháme džem v pečivu ztuhnout.

6

Tmavá kolečka polijeme celá čokoládou a přilepíme květinku, nebo čokoládu kápneme jen doprostřed kolečka a přilepíme druhou část. Hotové cukroví uskladníme na chladném místě. Doba k uležení je týden.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Jak udělat čokoládové lanýže | recept
Čokoládoví lanýži | recept. Také patříte k milovníkům čokoládových lanýžů? Tak jistě víte, jak tato „láska“ leze do peněz. Pro všechny stejně postižen…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.