Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní džuveč

Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má toto jídlo původ v Turecku, odkud se rozšířilo do celého světa. Džuveč se v každé oblasti liší, neexistuje jednotný recept. Podle následujícího článku můžete vyzkoušet vegetariánský srbský džuveč. K jeho přípravě budete potřebovat ajvar, ten si můžete sami uvařit doma (podle receptu na našich stránkách) nebo koupit hotový v obchodě. Ajvar lze nahradit ljutenicou, ta obsahuje i rajčata, proto upravte množství nasekaných rajčat. 

Co je potřeba

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 špetky cukru
  • 10 lžic ajvaru
  • 450 ml nasekaných rajčat
  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • asi 600 ml vývaru ze zeleniny
  • 3 červené papriky
  • 200 g hrášku
  • 1 kořen petržele
  • zelená petržel na ozdobu

Recept na domácí ajvar naleznete ZDE: Jak vyrobit domácí ajvar

1

Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky, česnek na kousky. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a zeleninu orestujte. Přidejte oba druhy mleté papriky a asi minutu míchejte. Pozor na připálení, paprika by zhořkla.

2

Do pánve vlijte vývar, přidejte ajvar, cukr, strouhaný kořen petržele a nasekaná rajčata. Okořeňte mletým pepřem a osolte.

3

Dlouhozrnnou rýži propláchněte a promíchejte s obsahem pánve. Ztlumte teplotu a pod pokličkou pomalu duste. Občas směs promíchejte. 

4

K téměř měkké rýži přimíchejte kousky červené papriky (kapie). Podle uvážení můžete jednu papriku zaměnit za pálivou. Společně poduste a pokud je třeba, lehce podlijte vodou. Hotové jídlo má být husté a držet pohromadě, proto s podléváním opatrně.

5

Jakmile je rýže i paprika měkká, doplňte mraženým hráškem a již odkryté nechte prohřát. Všechna tekutina by se měla vstřebat. Podávejte s drobně posekanou natí petržele.

Nestihnete-li vše zkonzumovat, můžete džuveč zavařit ve sklenicích na později. Zavařuji ho při 90 °C 30 minut a po vychladnutí skladuji v chladničce. Podle doporučení spotřebujte do 2 měsíců.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat český džuveč | recept
Džuveč | recept - receptů na toto původně turecké jídlo je mnoho a právě proto se mohou od sebe hodně odlišovat. Klasikou je maso, rýže a zelenina, al…
Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.