Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mini trdelníčky | recept

Mini trdelníčky | recept. Každý z vás se už jistě setkal se „staročeským“ trdelníkem. Tato pochoutka, prodávaná ve stáncích s občerstvením na nejrůznějších akcích, ve skutečnosti staročeská původem není, proto ty uvozovky. Podle některých pramenů je původem z Rumunska, odkud se k nám dostala přes Maďarsko a Slovensko. Pečivo podobné trdelníku, avšak pod jiným názvem, znají i v jiných zemích. Recepty se liší podle oblastí, někde se dědí i rodinné receptury. Správný trdelník se peče na bukovém válci, na mini trdelníčky postačí kovové trubičky na pečení kremrolí.

Co je potřeba

Těsto:

  • 450 g polohrubé mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 20 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli

Náplň:

  • 30 g strouhané čokolády
  • 30 g strouhaného perníku
  • 30 g sekaných datlí
  • 30 g krupicového cukru
  • 30 g strouhaných ořechů
  • 30 g sekaných rozinek
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • máslo na potírání
1

Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a přidáme rozdrobené droždí. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do vzešlého kvásku zašleháme celé vejce a žloutek, přidáme špetku soli, lžíci rumu, vlahý tuk a směs vlijeme do mouky. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu kynout. Misku s těstem postavíme na teplé místo a přikryjeme utěrkou.

2

Mezitím, co těsto kyne, připravíme suroviny na posyp. Perníčky rozstrouháme nebo podrtíme, datle, ořechy a rozinky nakrájíme nadrobno a čokoládu nastrouháme. Přidáme skořici, cukr, citronovou kůru a vše dohromady promícháme.

3

Vykynuté těsto rozválíme na plát (3 mm), potřeme rozpuštěným máslem a posypeme připravenou směsí. Válečkem posyp vtlačíme do těsta a rádlem krájíme proužky asi 2 cm na šířku a 4 cm na délku.

4

Proužky těsta natočíme na kovovou trubičku na pečení kremrolí. Vejdou se 3 proužky vedle sebe. Původní recept doporučoval těsto natáčet na trubičky posypem ven, ale mně se to neosvědčilo, posyp špatně držel a opadával. Nechávám ho uvnitř trdelníčků. Na trubičky se nelepí a zůstane hezky uvnitř.

5

Trdelníky pečte v předehřáté troubě při teplotě 190 °C do zrůžovění. Po vyjmutí z trouby je potřete rozpuštěným máslem a obalte v cukru ochuceném skořicí. Kdo má rád málo sladké, nemusí je obalovat vůbec.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.