Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na salámovou pomazánku Sloní žrádlo

Jak na salámovou pomazánku Sloní žrádlo | recept na domácí pomazánku ze salámu. Vzpomínková retro bomba z dob, kdy kuchyni vládl Gothaj. Měkký salám v kombinaci s říznou cibulí, sladkokyselou okurkou a chuťově dokonalým pojidlem v popředí s kečupem a jak jinak než majolkou, to prostě frčelo. A pravdou je, že i jemně upravená verze odpovídající současnému životnímu stylu je stále hodna svého názvu. Na chlebíčcích, jednohubkách či luxusně na klasických smažených topinkách jí sníte tolik, že by se ani slon nemusel stydět.

Co je potřeba

Suroviny:

  • 300 g měkkého salámu (šunka, točený salám)
  • 1 větší cibule
  • 5 nakládaných okurek
  • 100 g zakysané smetany (tučného bílého jogurtu)
  • sůl a pepř na dochucení

Nálev:

  • 2 lžíce octa (případně nálevu z okurek)
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce sladkého kečupu
  • 3 lžíce krupicového cukru
1

V malém kastrůlku za stálého míchání svařte ocet, olej, kečup, hořčici a cukr. Stačí pár minut nechat probublat, jen aby se odpařila přebytečná kyselost z octu a hořčice.

2

Ve větší míse promíchejte umletý či jemně nastrouhaný salám, nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou okurku. Tu před přidáním do mísy jemně zmáčkněte v dlaních a zbavte přebytečné šťávy, která by pomazánku příliš naředila.

3

Do směsi přilijte zchladlý svařený nálev.

4

Na závěr přidejte zakysanou smetanu, sůl, pepř a promíchejte. Takto připravenou pomazánku dejte vychladit do lednice a dejte jí čas, aby se patřičně proležela.

5

A pak už jen mažte a podávejte na čemkoliv, co Vám přijde pod ruku. Tato pecka (ač se opravdu spíše hodí pojmenování z názvu) je úžasná na všem. Podávejte nejlépe ještě se zbylými okurkami či jakoukoliv nakládanou zeleninou.

Pro zastánce pikantnějších chutí, přidejte do pomazánky bez váhání pálivou papriku, čili či pár kapek tabasca.

A samozřejmě pokud se chcete držet klasické retro verze, zakupte klasický a původní Godhaj a na závěr zapomeňte na zakysanou smetanu, ale přidejte klasickou a původní majonézu.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články