Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na teplý bramborový salát s dýní a s pečenými rajčaty

Bramborový salát sice neodmyslitelně patří k řízkům a slavnostním chvílím a určitě má každý svůj rodinný osvědčený recept. Ale proč si ho pro jednou neozvláštnit sezónními surovinami. Vyzkoušejte bramborový salát s dýní a pečenými rajčaty. Obstojí i coby samostatné jídlo nebo neotřelá příloha k masům. Oproti klasickému bramborovému salátu je tento ještě ozvláštněn tím, že brambory i ostatní suroviny jsou upečené. Kvůli tomu salát získá úplně jiný chuťový rozměr. Díky bylinkám pak pokrm provoní celý byt.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

 

4 menší brambory (asi 1/2 kg)

1 dýni (asi 1/2 kg)

1 cibuli

1 stroužek česneku

4 větší rajčata

cca 1 lžíci slunečnicového oleje

1 lžičku koření na americké brambory

1 lžíci olivového oleje na zálivku

sůl, pepř, čerstvý tymián a bazalka na dochucení (lze použít i sušený)

1 lžíci vinného octa

1
V prvním kroku si očistíme brambory a nakrájíme je na kostky. Můžeme je ponechat i se slupkou, ale chybu neuděláte ani, pokud je oloupeme. Dýni, pokud použijeme druh hokkaidó, loupat ani nemusíme. Také z dýně vytvoříme kostky a spolu s bramborami je nasypeme do mísy. Zakápneme částí slunečnicového oleje a posypeme kořením na americké brambory a mírně promícháme.
Pánev vložíme na sporák a rozpálíme,  zeleninu na ni nasypeme, nicméně musíme počítat s tím, že je třeba ji pravidelně promíchávat, aby se nepřipálila. Opékáme do změknutí.
2

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, poklademe jimi zapékací mísu a posypeme tymiánem. Dále si oloupeme cibuli a česnek, oboje nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme zbytek slunečnicového oleje, opečeme na něm cibuli a česnek. Jakmile se rozvoní, stáhneme z plamene a necháme dojít.

3
 
Mezitím si přichystáme zálivku. V misce metličkou prošleháme lžíci olivového oleje, lžíci vinného octa, sůl a pepř. Tymián a bazalku propereme a nasekáme je nadrobno. Přisypeme do misky spolu s opečenou cibulí a česnekem a promícháme.
4

Hotové brambory s dýní rozdělíme na talíře, poklademe rajčaty a zakápneme zálivkou. Podáváme jako samostatné lehké jídlo nebo zajímavou přílohu. 

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.