Přejít k hlavnímu obsahu

Jak přichystat teplý salát z kořenové zeleniny | recept

Teplý salát z kořenové zeleniny | recept. Máte rádi zeleninu na všechny způsoby? Ale také se vám v zimě nechce jíst studenou čerstvou zeleninu? Podle některých názorů je v chladnějších částech roku, kdy je většina zeleninového sortimentu z dovozu, nejlépe konzumovat zeleninu kořenovou, která bývá z českých zdrojů, neboť vydrží. U některých druhů se doporučuje šetrná tepelná úprava, lépe se pak uvolní vitamíny a další látky v nich ukryté, které tak lidský organismus dokáže lépe využít. Vyzkoušejte následující recept na teplý salát z kořenové zeleniny.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • půlku bulvy celeru
  • 1 kořen petržele
  • 1–2 mrkve
  • lahůdkovou cibulku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • pro chuť kousek bílé papriky (nemusí být)

Na zálivku si připravíme:

  • cca ½ lžíce olivového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • bylinky – bazalka, oregáno, libeček apod.
  • 1 lžičku sezamových semínek
  • 1 lžíci vinného nebo balzamikového octa
1

Jako první si oloupeme celer, petržel i mrkev. Všechnu zeleninu (včetně papriky) opereme a důkladně osušíme. Následně ji nakrájíme na podobně velké kousky, nejlepší jsou drobné hranolky. Vzhledem k tomu, že zeleninu budeme opékat na pánvi, je lepší, aby kousky zeleniny byly menší. Mohutnější by se dělaly dlouho a hrozilo by, že se z vnější strany začnou připalovat, zatímco uvnitř budou ještě tvrdé.

2

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje. Poté ztlumíme plamen a přihodíme všechnu zeleninu. Zvolna opékáme, občas promícháváme, aby se všechny kousky propekly rovnoměrně.

3

Mezitím si přichystáme zálivku. Vzhledem k tomu, že se zelenina musí opékat s olejem, na zálivku použijeme raději pouze malé množství. Byť jde o zdravý olivový olej, není nutné a ani žádoucí, aby v něm zelenina "plavala". V misce tedy prošleháme olej s citronovou šťávou a vinným octem, přisypeme sušené bylinky a sezamová semínka, osolíme a opepříme. Jakmile je zelenina dostatečně měkká, přendáme ji do misky, přelijeme zálivkou a posypeme lahůdkovou cibulkou. Podáváme ihned, aby salát zůstal teplý.

Do hotového salátu můžete přidat i na kolečka nasekanou lahůdkovou cibulku, její zelená barva působí svěže v pochmurných zimních měsících a navíc i skvěle chutná.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na zeleninové placky | recept
Zeleninové placky | recept. Máte rádi bramborák, ale bývá vám po něm těžko? Vyzkoušejte následující recept na zeleninové placky. Základ je podobný jak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.