Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lehký salát ve sklenici | recept

Lehký salát ve sklenici | recept. Snaha zhubnout nebo žít zdravěji často ztroskotá kvůli nevhodnému jídlu konzumovanému v zaměstnání. Pokud nevíte, co si s sebou do práce připravit k obědu, máme pro Vás tip. Lehký salát ve sklenici budete mít rychle hotový, můžete navíc využít ingredience, které máte doma, a do práce si odnesete lehké a chutné jídlo. Jak připravit lehký salát ve sklenici, najdete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • čerstvá zelenina
  • maso, ryba, tofu, sýr či šmakoun
  • luštěniny či obilniny
  • dresing a jiné ingredience viz další kroky
1

Základem lehkého salátu ve sklenici bude čerstvá či kysaná zelenina. Můžete využít různé druhy listových salátů, čerstvou okurku, rajčata, papriky, čerstvé špenátové listy, nakrouhané červené či bílé zelí, mrkev, ale i celer či vařenou červenou řepu. Salát však můžete obohatit i o čerstvé ovoce.

Jako další vrstvu salátu použijte tepelně upravené luštěniny (např. hrách, čočku či fazole), vařené obilniny a pseudoobilniny (např. pohanku, rýži, quinou, amarant či jáhly) nebo třeba celozrnné či kukuřičné těstoviny, kuskus, bulgur apod.

Pro přípravu lehkého salátu ve sklenici můžete použít třeba zbytky dušeného či pečeného kuřete (avšak bez kůže, ta je příliš tučná) nebo ryby, použít můžete i nakládaného tuňáka. Vhodné budou také kousky vařených vajec, lehkého sýru, tofu či šmakouna, aby Vaše strava byla pestrá a Váš jídelníček neobsahoval každý den maso.

Lehký dresing Vás salát skvěle dochutí a nepřidá skoro žádné kalorie. Můžete použít třeba dresing z bílého jogurtu, soli, bylinek a prolisovaného česneku. Další možností je zálivka z olivového oleje a vinného octa, stačí smíchat 3 lžíce panenského olivového oleje s 2 lžícemi vinného octa, trochou soli a černého pepře.

Do salátu můžete libovolně přidat také olivy, různé druhy klíčků, semínek a ořechů.

2

A jaký je postup?

Na dno dobře vymyté a vysušené uzavíratelné sklenice nalijte oblíbený dresing.

3

Poté přidejte vrstvu nakrájené čerstvé zeleniny (kromě listového salátu).

4

Další vrstvu bude tvořit na kousky nakrájené kuřecí maso či ryba (případně vejce, tofu, šmakoun nebo sýr).

5

Maso zasypte vařenými luštěninami a (nebo) obilninami.

6

Další vrstvu může tvořit ovoce či měkká zelenina (např. granátové jablko, kousky jablek či hrušek, rajče nebo avokádo).

7

Poslední vrstvu bude tvořit nakrájený listový salát. Nakonec vše zasypte klíčky, semínky a případně ořechy. Sklenici dobře uzavřete, aby se Vám cestou do práce dresing nevylil.

  • Do zálivky můžete místo vinného octa přidat citronovou šťávu.
  • Pokud dáte dresing na dno a listový salát nahoru, udržíte jej krásně křupavý.

Salát, který obsahuje vejce, maso, sýry apod. spotřebujte do 24 hodin a uchovávejte jej v lednici.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články