Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct celozrnné hvězdičky z tvarohového těsta s kávovou polevou | recept na vánoční cukroví

Celozrnné hvězdičky z tvarohového těsta s kávovou polevou | recept na vánoční cukroví. Recept na následující cukroví je velice snadný a zároveň i díky celozrnné mouce o něco zdravější. Poněkud netradičně v kontextu vánočního cukroví je v těstě použit tvaroh. Díky kávovo-rumové polevě hvězdičky získají nenapodobitelnou chuť i vůni. Polevou je buď můžete potřít, nebo jí i slepovat vždy dva tvary. Vyzkoušejte tvarohové hvězdičky s kávovou polevou, do níž můžete přilít i trochu rumu. Recept je jednoduchý a rychlý, nevyžaduje ani nějakou zvláštní pekařskou či cukrářskou schopnost.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 180 g másla
  • 200 g celozrnné mouky (jemně mleté)
  • 200 g tvarohu
  • 150 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • špetku citronové kůry

Na polevu si přichystejte:

  • 1 lžíci vody
  • 1 lžíci rumu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičku instantní kávy
1

Jako první si rozkrájejte máslo na menší kousky, v hlubší míse ho nechte povolit. Mezitím si odvažte a připravte ostatní ingredience. Všechno pak zpracujte na tuhé těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat, ale klidně i do druhého dne.

2

Následně pomoučněte vál a rozválejte na něm těsto na plát asi tak silný jako na štrúdl. Z těsta vykrájejte hvězdičky či jiné tvary a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaným tukem.

3

Poté plný plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C, hvězdičky pečte asi 15 minut. Mezitím si přichystejte polevu. Ve lžíci horké vody rozpusťte kávu, přilijte rum a přisypte cukr, míchejte, dokud nebude mít poleva hladkou konzistenci. Polevu uložte do chladu, aby ztuhla, lze ji i zamrazit. Pokud by hvězdičky měly konzumovat i děti, použijte jen minimum kávy a rum nahraďte rumovou esencí.

4

Upečené hvězdičky nechte zcela zchladnout. Poté na ně štětečkem naneste polevu a nechejte zatuhnout. Uchováváme v chladu.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.