Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečný štrúdl z bramborového těsta | recept

Recept na jablečný štrúdl z bramborového těsta. Snad každý zná klasiku – jablkový štrúdl z listového těsta. Ale proč nevyzkoušet něco nového a né tak tradičního? Podle mě si tento křehký závin z bramborového těsta plněný nastrouhanými jablky zamilujete. U nás v rodině má úspěch už roky, recept na tento štrúdl mám od svého dědy. Doufám, že i na vašem stole bude mít své místo.

Co je potřeba

Na dvě nohavice jablečného štrúdlu z bramborového těsta:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g vařených brambor
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g Hery
  • 1 ks vejce
  • 1 ks Prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • Náplň: jablka, rozinky, ořechy, cukr, vanilkový cukr, skořice
  • Vejce na potření
1

Přichystáme si nejprve těsto na bramborový štrúdl. Na vál si nastrouháme uvařené brambory a přidáme mouku s práškem do pečiva a solí, dále pak cukr, vejce a Heru. Vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na 2 poloviny a rozválíme.

2

Na náplň do štrúdlu z bramborového těsta si nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Jablka rozprostřeme na rozválené těsto, pocukrujeme, posypeme ořechy, rozinkami a skořicí. Opatrně zabalíme a konce rozváleného těsta ohneme dospodu.

3

Obě nohavice plněného závinu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Štrúdly potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou, aby nám nohavice nepopraskaly.

4

Štrúdly z bramborového těsta pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C než krásně zezlátnou.

Při rozvalování doporučuji pořádně pomoučit, bramborové těsto je křehké a může se lehce potrhat.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.