Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept. Piškot, mák, jablka, nebo obráceně jablka, mák, piškot? Tak zde obráceně! Při pečení jablka dole, po upečení jablka nahoře.  Tímto rychlým kouzlem vytvoříte takzvaný obrácený makový koláč, jehož základem je jednoduché šlehané těsto na domácí makovec.           

Co je potřeba

Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm.

Základní těsto:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje
  • 3 vajíčka
  • 100 ml vlažné vody
  • ½ balíčku prášku do pečiva

Makové těsto:

  • 1/3 základního těsta
  • 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru

500 g oloupaných a nastrouhaných jablek

 

1

V míse utřete moučkový cukr se žloutky téměř do pěny.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
2

Přidejte polohrubou mouku, olej, vlažnou vodu a prášek do pečiva. Vše společně vymíchejte dohladka.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
3

Do směsi jemně zapracujte ušlehaný sníh z bílků.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
4

Třetinu těsta oddělte do jiné mísy a přidejte k němu mletý mák s moučkovým cukrem. Promícháním vytvoříte makové těsto.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
5

Formu vyložte pečicím papírem a na dno urovnejte vrstvu nahrubo nastrouhaných jablek.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
6

Rovnoměrně ji zalijte makovým těstem.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
7

Nakonec vše zalijte bílým, základním těstem.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
8

Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 ˚C 45 – 50 minut.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
9

Po vychladnutí formu obraťte dnem vzhůru a koláč vyklopte, nakrájejte na klínky a tento koláč naruby můžete ochutnat.

Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept

Tipy

Pokud formu nevyložíte pečicím papírem, ale vymažete máslem a vysypete krupicovým cukrem, docílíte i lehkého zkaramelizování jablek, které koláči dodá další chuťový rozměr.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.