Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct brownies s ořechy zdravěji | recept

Zdravější brownies s ořechy | recept. Milovníkům čokolády jistě nemusíme představovat čokoládový dezert zvaný brownies. Ostatním snad postačí informace, že se jedná o pečený moučník připravený z třeného těsta s přídavkem čokolády, který vyniká skvělou chutí i vláčnou konzistencí. Jednoduchý recept na zdravější brownies s ořechy naleznete níže. Zvládne jej upéct opravdu každý.

Co je potřeba

  • 100 g kvalitní čokolády (nejlépe s vyšším obsahem kakaa)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek nahrubo nasekaných ořechů či mandlí
  • špetka soli
  • pečicí papír (případně máslo a mouka na vymazání a vysypání formy)
1

Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a necháme ji mírně zchladnout. V míse smícháme vejce s máslem a rozehřátou čokoládou. Poté přisypeme třtinový cukr, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku soli.

2

Všechny ingredience důkladně rozmícháme (nejlépe elektrickým šlehačem) a nakonec do těsta vmícháme nahrubo nasekané ořechy či mandle.

Těsto rozetřeme do malé čtvercové formy vyložené pečicím papírem (případně vymazané máslem a vysypané hrubou moukou).

3

Formu vložíme do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a brownies pečeme asi 20–30 minut. Povrch by měl být po upečení pevný na dotek, lesklý a suchý, kraje se začnou oddělovat od pečicího papíru. Vnitřek pak zůstane krásně vláčný.

Před krájením necháme moučník vychladnout. Brownies podáváme samotné, případně s vanilkovou zmrzlinou či se zakysanou smetanou a medem. Dozdobit jej můžete třeba čerstvými lístky máty.

  • Brownies můžete dochutit vanilkou či BIO vanilkovým cukrem.                           
  • Povrch brownies lze před pečením posypat celými ořechy. Skvěle se hodí ořechy vlašské, lískové či pekanové nebo mandle.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na čokoládový fondant | recept
Čokoládový fondant | recept. Každý milovník čokolády nad tímto dezertem zaplesá. Po rozkrojení malé bábovičky náš totiž překvapí tekutá čokoládová láv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.