Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vrstvený jablečný koláč | recept

Jak upéct vrstvený jablečný koláč | recept. I přes nezměrnou řadu druhů jablečných koláčů můžete stále upéct takový, který bude nad veškerá vaše očekávání. Nádherně vláčný, šťavnatý, oku lahodící a až překvapivě snadný. Celé jeho kouzlo tkví pouze v proložení vláčného těsta šťavnatými jablíčky, kterým nechybí lehký dotek skořice a krupicového cukru v závěru.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm

  • 100 g hladké mouky
  • 250 g krupicového cukru + 2 lžíce na závěrečné posypání
  • 100 g rozpuštěného másla či Hery
  • 100 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 2 větší jablka
  • citronová šťáva na pokapání jablek
  • skořice dle chuti
1

Nejprve oloupejte jablka, rozkrojte je napůl, odstraňte jádřinec, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

2

Ve větší míse spolu promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vajíčka, mléko i rozpuštěné máslo či Heru.

3

Přibližně polovinu vzniklého hladkého a poměrně řídkého těsta vlijte na dno pečicím papírem vyložené dortové formy.

4

Těsto poklaďte vrstvou připravených jablek. Použijte polovinu celkového množství.

5

Štědře poprašte skořicí.

6

Poté na ochucená jablka rovnoměrně nalijte zbylé těsto.

7

Navrstvěte zbylá jablka, ochuťte je skořicí a posypte krupicovým cukrem.

8

Takto naplněnou formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte 45–50 minut do chvíle, kdy vrchní vrstva cukru jemně zkaramelizuje a jablka budou krásně opečená.

Upečený koláč nechejte ve formě zcela vychladnout, nejlépe do druhého dne, aby se do těsta vstřebala veškerá vypečená jablečná šťáva a poté krájejte na menší klínky. Před servírováním můžete jednotlivé dílky lehce pocukrovat.

Stejně snadno lze koláč připravit i ze sladkých hrušek. Skořici můžete doplnit o špetku mletého kardamomu či badyánu, a dodat tak sladké chuti hrušek jemně pikantní nádech.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.