Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit brokolicový krém se sýrovými krutony | recept

Brokolicový krém se sýrovými krutony | recept. Brokolice je sice poněkud kontroverzní zelenina, pro mnohé představuje spíše trest než pochoutku. Přitom je to škoda, nejen, že obsahuje velké množství vitamínů, ale je to i poměrně univerzální zelenina. V tomto receptu se uplatní jako hlavní chuťová složka. Další ingrediencí je cibule, brambor a pro zjemnění žervé. Pro výslednou chuť i efekt je důležité rozmixování směsi na krém, propojí se tak chutě. Polévka je doplněna sýrovými krutony.

Co je potřeba

          Co budeme potřebovat na polévku:

  • polovinu růžice brokolice
  • 1 brambor
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř a špetku muškátového květu
  • 1 kostku žervé

    Co si přichystat na sýrové krutony:

  • 1 kus den staré žemle
  • trochu olivového oleje na pokapání
  • kus sýru eidam na posypání (cca 50 g, může být i méně)
1

Nejprve si připravíme veškerou zeleninu. Cibuli zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme také na drobné kousky. V hlubším hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm osmahneme.

2

Mezitím rozdělíme brokolici na menší růžičky a propláchneme pod vodou. Když cibule zesklovatí, přidáme do hrnce brambory a brokolici. Zeleninu necháme ještě krátce restovat. Potom zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Po pěti minutách vaření polévku osolíme a opepříme, přidáme trochu muškátového květu.

3

Brokolicovou polévku vaříme celkem asi 15 minut. Jakmile je zelenina měkká, stáhneme z plamene. Přidáme kostku žervé a rozmixujeme polévku na hladký krém.

4

Na přípravu krutonů si nejprve předehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Poté nakrájíme asi den staré pečivo na drobné kostky. Na plech natáhneme pečicí papír, nasypeme na něj nakrájenou žemli a pokapeme olivovým olejem. Sýr eidam nastrouháme najemno a posypeme jím připravené krutony. Vložíme do trouby a necháme asi 5 minut sušit.

5

Hotový brokolicový krém rozdělíme na talíře, posypeme sýrovými krutony a ihned podáváme. Přeji dobré chutnání!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlač…
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.