Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit smetanovou mrkev s křenem a vepřovými kotletami | recept

Smetanová mrkev s křenem a vepřovými kotletami | recept. Následující recept je zajímavý netradiční kombinací mrkve, smetany a křenu. I když to vypadá „divoce“, chuť je překvapivě jemná a pikantní. Mrkev je doplněna vepřovým masem, ale je možné ho nahradit plátkem masa krůtího nebo kuřecího. Hotovou smetanovou mrkev s křenem a kotletami podávejte s vařenými brambory a ozdobenou zelenou petrželkou.

Co je potřeba

Pro 3 osoby:
- 700 g mrkve
- 1 cibule
- 150 ml kysané smetany
- sůl
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 2 polévkové lžíce strouhaného křenu nebo křeníku
- 3 vepřové kotlety
- 50 g másla
- voda na podlití

1

Očištěnou opranou mrkev nakrájíme na malé kostičky. Cibuli pokrájíme nahrubo. Vepřové kotlety po stranách několikrát nařízneme, aby se při pečení nekroutily. Můžeme je naklepat, ale není to nutné. Maso bude měkké i tak.

2

Na rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli do světle žluta. Přidáme maso a opečeme ho z obou stran. Opečené vyjmeme a dáme na chvilku stranou.

3

Do hrnce na cibulku vložíme mrkev, osolíme a promícháme. Několik minut mícháme a pak podlijeme malým množstvím vody. Nahoru na mrkev položíme maso, hrnec přikryjeme poklicí a necháme vše dohromady dusit. Během dušení kontrolujeme a pokud je třeba, podlijeme vodou. Vody nepřidáváme mnoho, stačí jen tolik, aby se mrkev nepřichytávala ke dnu nádoby.

4

Když je mrkev téměř měkká, vyndáme maso a mrkev zaprášíme hladkou moukou. Několik minut mícháme a pak přidáme smetanu s křenem. Dovaříme doměkka, podle potřeby dosolíme. Křen a kysaná smetana dají mrkvi zajímavou chuť, takže žádné koření již není potřeba.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.